indrukwekkend en even stil van
Het meisje dat er niet mocht zijn.
Dit is de titel van het nieuwste / recentste boek geschreven door Wilma Geldof. Net als ‘ Het meisje met de vlechtjes’ en ‘ Elke dag een druppel gif’ heb ik deze in braille gelezen via Passend lezen. Ik moest er even wat geduld voor hebben, maar dat was het wachten me zeker wel waard.
In het verhaal van ‘Het meisje dat er niet mocht zijn’ word je als lezer meegenomen naar twee verschillende tijden
Je leest het verhaal van Ditte. Zij krijgt op school de opdracht om samen met een klasgenoot iemand te interviewen over de Tweede Wereldoorlog. Ditte ziet hier de kans om meer over haar familie te weten te komen, met name over haar oom die gesneuveld is in de oorlog.
Je wordt door terugblikken meegenomen naar de gebeurtenissen die de moeder van Ditte, Nora, heeft meegemaakt in die tijd en welke invloed gebeurtenissen op het leven van Nora hebben.
Je leest ook de ontwikkeling van de vriendschap tussen Ditte en haar klasgenoot Rivka. Ik vond hierin de woorden die moeder voor de meisjes stof tot nadenken geven. Zeker als je nagaat in braille moet je naast het vormen van de woorden ook de beelden in je hoofd maken en voel je het verhaal nog intenser.
Ditte maakt gedurende het verhaal ook nog een ontwikkeling die je als lezer het beste zelf kan ervaren. Het verhaal vond ik daarin zo sterk beschreven dat ik niet de essentie van het verhaal kan beschrijven. Het is de kracht van dit boek, dat je vanaf de eerste bladzijde meevoert in het verhaal. De details, de emoties, de prettige schrijfstijl en het voor elkaar krijgen dat je als lezer een raar gevoel krijgt bij sommige mensen of de ‘ verkeerde’ kant van iemand zelf denkt te ervaren zoals die van de stiefvader van Ditte.
‘Het meisje dat er niet mocht zijn’ heeft bij mij een indrukwekkend gevoel achter gelaten. De beleving in braille was intens. Soms was het best wel pittig om het zo te lezen, maar opnieuw bewijst het voor mij dat dit verhaal je echt tot nadenken zet. De diverse onderwerpen met raakvlakken naar de huidige maatschappij, een verhaal dat laat zien hoeveel invloed gebeurtenissen op mensen kan hebben en waarom mensen zo zijn geworden. Een boek dat je dus enorm bijblijft.
Ik moest er even op wachten, maar jeetje dat was het me echt wel waard.
Bij Passend Lezen is ‘ Het meisje dat er niet mocht zijn’ in verschillende vormen beschikbaar. Het audioboek zal aan het eind van dit jaar (december 2025) beschikbaar zijn. De brailleversie bestaat uit 15 braillebanden en het elektronisch boek is beschikbaar.
Een ware aanrader om te lezen!
Ik moest er even op wachten, maar jeetje dat was het me echt wel waard.
Een ware aanrader om te lezen!