Goede toevoeging

Marthe 23 augustus 2020 Auteur
Stephenie Meyer kondigde in mei aan dat Midnight Sun – Twilight uit Edwards perspectief – vier augustus uit zou komen. Aanvankelijk was ik een beetje terughoudend, maar ik kon uiteindelijk mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en daar heb ik geen spijt van!

Waarschijnlijk heb je wel op z’n minst gehoord van Twilight, het bijzondere liefdesverhaal tussen een vampier (Edward) en een mens (Bella). Midnight Sun vertelt exact hetzelfde verhaal als het eerste boek van Twilight, dus verwacht niet veel nieuwe dingen. Ik heb vlak ervoor Twilight herlezen, maar dat hoeft helemaal niet. Als je niet houdt van herhalingen, doe je het misschien beter niet, maar ik vond het persoonlijk wel fijn dat ik me nog goed herinnerde waarom Bella op een bepaalde manier reageerde in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld.

De schrijfstijl van Midnight Sun vind ik beter dan die van Twilight: Stephenie Meyer is in al die jaren zeker wel gegroeid als schrijfster. Het leest vlot, ook al beginnen er best veel zinnen met ‘ik’ en zijn er wel wat herhalingen. Af en toe vond ik het ook wat langdradig. Fans van Twilight herinneren zich misschien de honkbalwedstrijd. Natuurlijk zit die ook in Midnight Sun en ik vroeg me na een tijdje af hoeveel iemand over één honkbalwedstrijd kon schrijven. Misschien was dit stuk spannender geweest als ik niet pas Twilight had herlezen en dus niet exact wist wat er ging gebeuren.

Het liefdesverhaal is apart en wie de laatste jaren een beetje in de boekenwereld geleefd heeft, weet dat Twilight veel voor- en tegenstanders heeft. Ik vind Twilight een leuke guilty pleasure, maar je mag ook niet ontkennen dat er wel degelijk problematische kanten zijn. En daarom ben ik oprecht blij met deze toevoeging aan de serie.

Edward kan gedachten lezen en dat vind ik echt een heel leuk element in dit boek. Het geeft ook meer inzicht in de karakters. Jacob vond ik gewoonweg heel schattig en ik heb ook Emmett veel meer leren appreciëren, waar ik hem in Twilight minder leuk vond. Alice en Jasper blijven mijn favoriete personages. Bovendien is er nog iemand wiens gedachten Edward heel moeilijk kan lezen. Dat we Edwards perspectief zien, betekent ook dat we meer over de Cullens te weten komen. Jammer genoeg niet zo veel als ik gewild had – Alice en Jasper zijn twee van de beste personages uit de reeks als je het mij vraagt en ik had gehoopt dat zij er vaker in zouden voorkomen – maar er wordt wel meer over hen verteld. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld dat het veel Bella, Bella, Bella en minder Cullen was.

Belangrijker is dat Edward in Midnight Sun helemaal niet overkomt als een perfecte jongen. Vanuit Bella’s perspectief lijkt dat vaak wel zo (zij is dan ook verliefd en liefde maakt blind, zoals ze zeggen) maar hier komen ook zijn negatieve kanten duidelijk naar voren. De zelfhaat druipt er soms vanaf en hij zou wel wat professionele hulp kunnen gebruiken. Hij wéét dat hij dingen doet die hij eigenlijk niet zou mogen doen (zoals Bella constant in het oog houden, nogal stalkerig gedrag) en dat zegt hij ook. Hij doet het toch, maar ik vind het wel belangrijk dat hier benadrukt wordt dat het geen normaal en geen schattig gedrag is. Edward is vaak ook controlerend en manipulatief en ook dat is duidelijk. Hij doet vast zijn best, maar niet op een gezonde manier. Nogmaals: ik ben blij dat dit boek er is en vooral dat Edwards gedrag er niet in wordt goedgepraat.

Midnight Sun geeft meer inzicht in Edward, maar ook in andere personen in Bella’s leven. Ik kon ook Charlie hier meer appreciëren en Bella’s moeder veel minder. Edwards opmerkingen over hun relatie en haar persoonlijkheid laat een heel nieuw licht schijnen op Renée. Ook werd veel duidelijker wat er juist aan de hand is met het verdrag tussen de Cullens en de Quileute en dat de Quileute gewoon gelijk hebben. Het is heel jammer dat ze niet bepaald positief (en accuraat) worden voorgesteld.

Uiteindelijk heeft Midnight Sun mij aangenaam verrast. Ik kan dit boek echt aanraden aan iedereen die fan is en was van Twilight.

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening op geen enkele manier beïnvloed.

Meer recensies van Marthe