Een indrukwekkend debuut vol belangrijke thema's
Ga als een rivier gaat over de zeventienjarige Victoria Nash die in 1948 op een ochtend naar huis loopt en toevallig de vreemdeling Wilson Moon ontmoet. Na deze ontmoeting zal haar leven nooit meer zo zijn zoals het was voor deze dag. Victoria moet uiteindelijk vluchten van alles wat haar bekend en geliefd is en zelf weten te overleven in de natuur.
Deze cover is werkelijk prachtig en is heerlijk zacht als… een perzik. Daarnaast ben ik dol op de titel, die perfect past bij het verhaal. De kwaliteit van het boek, de flappen, de print en quotes op de binnenkant; een prachtig boek.
De verhaallijn omspant een lange periode. Er worden flashbacks gebruikt en soms maakt het verhaal grote sprongen maar het beschrijft tientallen jaren van het leven van Victoria Nash. De schrijfstijl van Shelley Read is prettig en zeer poëtisch maar door de lengte en de gebeurtenissen zou ik het niet omschrijven als een makkelijk te lezen boek.
Het verhaal is meeslepend en gaat over tegenslag, verlies, racisme en de onderdrukte positie van de vrouw in helft van de 20e eeuw. Maar het is ook een verhaal over vertrouwen, natuurlijke kracht, doorzettingsvermogen, hoop en liefde. Prachtige thema’s en het lijkt bijna te veel om in een boek te beschrijven. Het was voor mij net iets te veel, mijn emoties bleven op de afstand door de ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Daarnaast ben ik licht teleurgesteld door het einde, waar ik niet te veel over ga zeggen, maar ik weet zeker dat dit einde voor veel lezers een mooie afsluiting is.
Ik zou dit boek aanraden als je houd van een roman die goed de tijdsbeeld en omgeving weet neer te zetten. Het is een roman waar veel heftige gebeurtenissen in worden beschreven, een roman waar je zonder verwachting in moet stappen en rustig de tijd voor moet nemen.