Liefde is.. elkaar stimuleren alles uit jezelf te halen
‘Gelukkig in Clover Cottage’ van Christie Barlow is het derde deel in de serie over de bewoners van het kleine dorp Heartcross in de Schotse Hooglanden. De ‘Love Heart Lane’ reeks bestaat in de oorspronkelijke, Engelse, taal op dit moment uit 10 uitgebrachte boeken, en twee gepland voor verderop in 2023. Gelukkig in Clover Cottage is vertaald door Karin Pijl. De vertaling van deel 4 ‘Een nieuwe kans voor Starcross Manor’ staat gepland voor oktober 2023.
Het verhaal gaat over Allie Macdonald en Rory Scott, die al enige tijd een relatie hebben met elkaar. Allie werkt bij haar ouders in de pub en Rory is dierenarts. Rory erft Clover Cottage in Heartcross en Allie kan niet wachten om het op te knappen en er samen in te trekken. Maar Rory heeft andere wensen en dromen. Ook Allie krijgt een aanbod uit onverwachte hoek dat haar leven kan veranderen. Is het tijd om elkaar los te laten of kunnen ze de toekomst samen invullen?
De serie zit knap in elkaar. Elk deel beschrijft het verhaal van 1 of meerdere bewoners van Heartcross. ‘Hun’ verhaal wordt aan het einde van het boek grotendeels afgesloten en in de vervolg delen komen eerdere personages terug voor kleine rollen. Zo voel je je als lezer snel verbonden met de serie. Dit zorgt er ook voor dat je de boeken door elkaar of los van elkaar zou kunnen lezen. Echter wordt er wel voortgeborduurd op eerdere gebeurtenissen en personages worden niet meer uitgebreid geïntroduceerd.
Het lijkt de stijl van Christie Barlow te zijn, verhalen die rustig op gang komen. Ook bij dit deel neemt na de helft van het boek de vaart aanzienlijk toe en volgen gebeurtenissen elkaar snel op. Op het einde worden de meeste problemen snel opgelost en je houdt er een goed gevoel aan over. Dit is het eerste boek uit de serie waarbij ik emotie heb gevoeld, echt brok in mijn keel. Realistische problemen op een mooie manier geschreven. Fijn dat hier plek voor is in het Feelgood genre.
Dit boek sloeg ik weer met een lach op mijn gezicht dicht ondanks dat de verhaallijnen niet helemaal afgesloten zijn. Interesse in het volgende deel in dus wel gewekt. Bij de eerste twee delen vond ik dat Christie de omgeving ook mee nam in het verhaal. Dat is bij dit deel minder, daardoor begin ik een beetje het idyllische Schotste dorpje gevoel kwijt te raken. Een fijn boek dat lezers aan zal spreken die houden van verhalen waarin realistische problemen worden behandeld maar waarvan je wel weet dat het een Feelgood einde heeft.