Wegdromen naar de Schotse Hooglanden

Maxime Lokhorst Maxime Lokhorst
15 mrt 2023

Welkom thuis in Love Heart Lane van Christie Barlow is het eerste deel van de serie over de bewoners van het kleine dorpje Hearcross in de Schotse Hooglanden. De ‘Love Heart Lane’ reeks bestaat in de oorspronkelijke, Engelse, taal op dit moment uit 10 uitgebrachte boeken, en twee gepland voor verderop in dit jaar. Welkom thuis in Love Heart Lane is in het Nederlands vertaald door Els van Son, die eveneens het tweede deel van de serie 'Geheimen op Foxglove Harm' heeft vertaald. Deel 3 van de serie 'Gelukkig in Clover Cottage' verschijnt in Maart dit jaar en deel 4 'Een nieuwe kans voor Starcross Manor' staat gepland voor oktober, ook dit jaar. Fans van de serie kunnen dus voorlopig blijven lezen.

Het verhaal gaat over Felicity, bijnaam Flick. Die na 8 jaar afwezigheid in het dorp weer terug komt naar Heartcross om haar moeder, Rona, te ondersteunen na het overlijden van haar oma. In die 8 jaar is het leven in het dorp zonder haar verder gegaan en ze heeft moeite om weer aansluiting te vinden bij haar oude vrienden en kennissen. Er is 1 praktische in- en uitgang van het dorp, een monumentale brug. Wanneer deze brug instort en het dorpje afgesloten wordt van de rest van de wereld zijn Felicity en de bewoners op elkaar aangewezen. Felicity is vastberaden het dorp te helpen.

Gaandeweg word het voor de lezer duidelijk waarom Felicity 8 jaar geleden hals over kop het dorp heeft verlaten. Voor Felicity zelf wordt het duidelijk dat de keuzes die ze eerder heeft gemaakt niet zonder consequenties waren en ze het verleden niet zomaar goed kan praten. Het is een Feelgood die veel drama bevat waardoor je als lezer snel het verhaal in wordt getrokken. Echter stapelt dit zich lang op om vervolgens op het einde allemaal redelijk vlug weer goed afgesloten te worden alsof het verhaal te snel is afgerond. Je slaat het boek zeker met een goed gevoel dicht maar ik vond het een tikkeltje onrealistisch.

Christie weet me helemaal mee te nemen in dit schattige Schotste dorpje, het wordt heel beeldend beschreven. Zoek tijdens het lezen vooral wat foto’s op van de prachtige Schotse Hooglanden en de witgekalkte huisjes en even helemaal wegdromen is gegarandeerd. Het is vlot geschreven en er word op een fijne manier kennis gemaakt met de personages die in de komende delen centraal zullen staan.

Een fijne start van een feelgood-serie maar ik verwacht en hoop dat er nog meer in zit voor de komende delen. Ik heb er van genoten, ondanks dat het einde geen verassing is, zit de weg ernaartoe wel vol verassende wendingen.

Meer recensies van Maxime Lokhorst