Historische spanning over versteende waarheid
De stenen goden van Jeroen Windemeijer springt heen en weer tussen twee verschillende verhaallijnen die allebei verbonden zijn met Paaseiland. De eerste verhaallijn gaat over een Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens. Anthoni is voor zijn afstudeer onderzoek op Paaseiland waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van het eiland en de welbekende Moais. Tijdens zijn tijd op Paaseiland maakt hij kennis met verschillende bewoners van het eiland die allemaal versteend zijn in hun ideeën over Paaseiland.
De andere verhaallijn gaat over Monique Fierloos, conservator voor het Zeeuws Museum. Ze is bezig met de voorbereidingen en promotie van een tentoonstelling over het eiland wanneer een van de betrokkenen van haar tentoonstelling op mysterieuze wijze om het leven komt. Daarnaast wordt zij door allerlei partijen tegengewerkt in het ontwikkelen van de tentoonstelling.
De verhaallijnen wisselen elkaar af in korte hoofdstukken die steeds op een spannend moment overspringen naar de andere verhaallijn. Daartussen bevinden zich af en toe reisverslagen van Jacob Roggeveen. Deze reisverslagen lijken op het eerste oog wat theoretische stukken over zijn leven maar zijn slim verbonden aan de verhaallijnen. Deze afwisseling zorgt voor een snel en makkelijk te begrijpen verhaal.
Het verhaal is mix tussen feit en fictie die mij als lezer soms laat twijfelen wat nou precies wel of niet echt gebeurt is. Spanning in het boek is vooral te vinden in de vorm van mysterie en onwetendheid in het verhaal. Niet zozeer de spanning die je van een klassieke thriller verwacht.
In de ontknoping van het verhaal worden er ineens wel veel gebeurtenissen achter elkaar beschreven die ik niet meer had verwacht achter in het verhaal. Met als gevolg dat ik een beetje in de war het boek heb dichtgeslagen.
Een thriller met informatie over de historie en cultuur van Paaseiland, een spannend verhaal dat de lezers aan het denken zet over actuele thema’s. Verwacht geen nagelbijtende spanning maar een mysterieus boek met een iets wat onverwacht en onrechtvaardig einde.