Geweldig einde van een mooie serie

Melsday83 12 september 2025
*** Ik begin even met een waarschuwing Bloedrood is het 4de deel in de Terras Altas serie, heb je de andere delen nog niet gelezen lees die dan eerst voor je deze recensie gaat lezen***

Dan ga ik verder met de cover van het boek, Bloedrood heeft natuurlijk een prachtige rode cover die perfect bij de andere covers uit de Terras Altas serie passen. De naam bloedrood vind ik weer mooi gevonden en past ook prima bij de andere delen. De flaptekst maakte me gelijk nieuwsgierig. Met het uiterlijk van dit boek is dan ook helemaal niks mis.

Dan is het tijd om naar het verhaal zelf te gaan. Een laatste deel in een serie geeft me altijd een beetje een week gevoel. Ik moet afscheid gaan nemen van de personages die ik al ontmoete in de eerdere delen van Terras Altas. Een verhaal waar ik elke keer weer naar uitkeek, komt op zijn eind. Ik begon dan ook met een dubbel gevoel aan dit verhaal. Aan de ene kant wilde ik snel verder lezen en weten hoe dit prachtige steam punk verhaal afloopt. Aan de andere kant wilde ik het boek niet uit lezen, want dan is er echt een eind aan de serie gekomen.

Maar goed, we begonnen toch maar met veel plezier te lezen. Waar de andere delen soms nog wat traag op gang kwamen wat perfect paste bij de serie spat dit deel van de serie uit elkaar van energie. River en zijn vrienden gaan op een missie om de plannen van het Mistland tegen te houden. De tocht is niet zonder gevaar en Patty laat ons gelijk op het puntje van de stoel zitten. Wat ik trouwens ook heel tof vind, is dat dit verhaal zich eigenlijk op 2 plekken af speelt in Mistland en op Terras Altas.

Patty weet me meerdere keren in het verhaal te verrassen. En dat vind ik heerlijk! Het verhaal is weer lekker vlot geschreven en zit barstensvol gevaren en avontuur. Patty is niet bang om haar favoriete personages heftige dingen te laten meemaken en daardoor blijft het verhaal verrassend van begin tot eind.

Wat ik me vooral afvraag nu de serie af is. Waar staat Terras Altas over pak en beet 20 jaar. Wie heeft de leiding, waar zijn de personages etc. Wie weet krijgt Patty daarvoor ooit nog inspiratie in een novella. Maar voor nu kan ik niet anders zeggen dan dat Patty het perfecte einde voor deze serie heeft geschreven. Zoveel personages hebben een warm plekje in mijn hart gekregen. En dat geldt ook voor de mechanische beesten en ja, die zijn eigenlijk helemaal niet zo lief! Maar toch hebben ze mijn hart veroverd.

Terras Altas is een perfecte mix van Steam Punk, de techniek, de uitvindingen etc., een beetje magie en hele mooie personages. Het is een boek dat voor Nederlandstalige schrijvers aardig uniek is. Patty heeft voor deze serie een thema gekozen wat nog niet zo bekend was in nl, daar heeft ze prachtige onderwerpen aan toegevoegd zoals de dood, hoop, liefde etc en dat alles maakt dit tot een van de beste series die ik in tijden heb gelezen.

Waar ik al fan was van de Dragan Duma serie van Patty van Delft heeft ze ook met Terras Altas weer een plekje in mijn hart veroverd. Ik kan niet wachten om te zien met welk genre ze de volgende keer weer op de proppen komt. Dat ik nog lang geen genoeg heb van deze auteur dat weet ik wel!

Dus ik zou zeggen ga Terras Altas heel snel lezen! als je dat nog niet hebt gedaan.

Heel veel liefs, Melanie

Meer recensies lees je op www.melsday.com

Meer recensies van Melsday83