Originele, spannende thriller over de toeslagenaffaire
Brenda van Ameland is in alle staten als haar dochter ’s morgens niet op school verschijnt en niemand weet waar Marit is. Als afdelingsdirecteur van de Belastingdienst wordt Brenda al maandenlang opgeslokt door de ontstane puinhoop rondom de kinderopvangtoeslag. Ze heeft haar gezin verwaarloosd en ze heeft geen idee wat haar dochter bezighoudt. Haar huwelijk met Ronald, die haar van alles verwijt maar ondertussen met zijn eigen problemen kampt, staat zwaar onder druk. Brenda en Ronald belanden in een rollercoaster. Van hun schijnbaar perfect opgebouwde leventje lijkt weinig meer over. Het enige wat nog telt is dat hun dochter veilig thuiskomt.
Verlaat de gevangenis zonder betalen is een spannende thriller met verschillende perspectieven en veel verschillende thema’s. Ouders Brenda en Ronald zijn compleet geschokt door de vermissing van hun dochter Marit, die onderweg naar school is gegrepen. Is het een willekeurige gek, of zit er meer achter de vermissing van Marit? Gaandeweg leer je meer over de personages. Van de drukke Brenda die tot over haar oren in de toeslagenaffaire zit tot Ronald, die het tuchtcollege aan zijn broek heeft vanwege een schandaal in het ziekenhuis. Ook wordt het verhaal geschreven vanuit hun zoon Joep en een gedupeerde van de toeslagenaffaire, maar er is ruimte voor meer.
Een groot applaus voor de spanningsopbouw, de schrijfstijl en de verdieping in de verschillende personen in het boek. Allereerst is het voor Ronald en Brenda, maar eveneens voor jou als lezer, een puzzel die gelegd moet worden. Hoe meer je leest en te weten komt over hen en de gebeurtenissen in hun leven, hoe meer puzzelstukjes er gelegd kunnen worden, en alsnog weet van der Gaag te verrassen met haar ontknoping. Waar het einde me minder kon bekoren, was ik telkens geboeid en kon door de korte, afwisselende hoofdstukken ook niet stoppen met lezen.
Verlaat de gevangenis zonder betalen wist me absoluut te verrassen. Als iemand die niet veel weet over de toeslagenaffaire was het mooi om te zien hoe verschillende kanten belicht worden, maar vooral die van de slachtoffers. Dat geeft het verhaal de nodige diepgang. Als ik een minpuntje zou mogen noemen, zou het toch zijn dat het verhaal echt stopt op het hoogtepunt. Dat neemt niet weg dat er door het boek heen echt een ontwikkeling te zien is in de personages, de spanningsboog goed was en het verhaal netjes in elkaar zit.