Advertentie
    Merel Hebban Recensent

Tien maanden geleden verdween haar broer. Haar ouders gaan verder met hun leven, er is zelfs een nieuwe baby op komst, maar Neena Gill is nog niet zo ver. Ze probeert wanhopig uit te vinden wat er met haar broer Akash gebeurd is. Ze verliest daarin steeds meer wie ze is en breekt steeds meer regels van haar strenge Pakistaans christelijke ouders. Zo heeft ze stiekem een vriendje, maar alleen Josh weet er nog voor te zorgen dat ze zich af en toe goed voelt.

Het is wat lastig om goed in het verhaal van The million pieces of Neena Gill te komen. Aan de ene kant komt dat doordat de relaties die Neena met andere heeft, niet zo goed uit de verf komen. Haar relatie met Josh is veel te zoetsappig en komt daardoor niet serieus over. Maar ook de vriendschap met Raheela is niet voldoende uitgewerkt. Ze kennen elkaar van jongs af aan, zijn de beste vriendinnen geweest, maar Raheela wil nu niet meer met Neena praten. Zeker gezien de omstandigheden, Neena is haar broer kwijt, komt dat vreemd over. Het hoe en waarom wordt echter nergens duidelijk. De vriendschap blijft daardoor vlak, gaat niet leven voor de lezer.

Neena zelf is gelukkig beter uitgewerkt, maar zeker in het begin van het boek komt ze niet altijd even consistent over. Dit zorgt voor wat verwarring en mogelijk ook wat minder betrokkenheid bij dit personage. Ook komt ze lang niet altijd even sympathiek over: Bij de eerste de beste gelegenheid zoent ze een andere jongen dan haar vriendje en ze reageert erg overtrokken op vriendinnen die met docenten over haar praten – uit bezorgdheid, maar Neena beschouwt hen meteen als verraders. Pas als alle stukjes op hun plaats gaan vallen, besef je als lezer hoe goed dit boek de innerlijke wereld van Neena weergeeft. Het wordt duidelijk dat ze psychische problemen heeft én wat dit doet met de relaties die zij heeft.

The million pieces of Neena Gill bespreekt lastige thema’s zoals rouw en psychische problemen op een geloofwaardige manier. Een belangrijk thema, dat nog te weinig besproken wordt. Dit boek geeft een goed beeld van hoe het is om met dit soort problemen te moeten omgaan en is daarmee niet alleen een heel interessant, maar ook een heel relevant boek.

Reacties op: Lastige thema's op geloofwaardige manier besproken

7
The Million Pieces of Neena Gill - Emma Smith-Barton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker