Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Door dit boek krijg je zin om te gaan tuinieren

Merel Plat 15 september 2021

Hou je van tuinieren en heb je interesse in afval verminderen en circulair leven? Dan zul je Plantchemie zeker interessant vinden. In dit kleurrijk vormgegeven boek laat Katja Staring (journalist, fotograaf en buitenmens) zien hoe je bij het tuinieren gebruik kan maken van de natuurlijke kringloop. Eerder schreef zij de boeken Iedereen kan avontuurlijk tuinieren en Maak je eigen jungle.

In drie delen bespreekt Staring achtereenvolgens het belang van een goede bodem, hoe je groei verbetert en enkele tuinlabexperimenten. Informatie, bijvoorbeeld over welke grondsoorten er zijn, wordt afgewisseld met tips, lijstjes, stappenplannen en recepten. Dit alles is overzichtelijk ingedeeld, zo worden tips bijvoorbeeld in kaders weergegeven. Door het veelvuldig gebruik van kleur en afbeeldingen spreekt het boek meteen aan.

Het grootste deel van Plantchemie, ongeveer de helft van het boek, gaat over de bodem. Alhoewel dit onderwerp interessant en nuttig is, voelt het boek hierdoor een beetje uit balans. Met name het onderdeel tuinlabexperimenten is erg kort en valt qua opbouw wat uit de toon bij de andere twee delen. Hierin staat namelijk geen achtergrondinformatie, zoals in de andere delen, maar alleen een aantal recepten. Deze sluiten niet aan bij de onderwerpen van de vorige delen, waardoor dit deel echt op zichzelf lijkt te staan.

De informatie leest over het algemeen prettig weg, mede door het eenvoudige taalgebruik. Toch is het door de vele lijstjes, opsommingen en recepten geen boek om van voor naar achteren te lezen. Het is meer geschikt om als naslagwerk te gebruiken en de betreffende tips en recepten op te zoeken op het moment dat een situatie zich daadwerkelijk in je tuin voordoet. Een nadeel is dat je dan wel af en toe aanvullende bronnen zal moeten raadplegen. In het lijstje van indicatorplanten staat helaas geen beschrijving of afbeelding van de genoemde planten. Zeker bij de minder bekende planten als cichorei was dit wel wenselijk geweest.

De stappenplannen en recepten zijn helder beschreven, waardoor het duidelijk is hoe je iets zelf kunt maken of aanpakken. Handig is dat je voor de meeste recepten weinig nodig hebt en er dus vaak meteen mee aan de slag kan. Een voorbeeld: om een spray tegen luizen te maken heb je alleen knoflook, water en een fles nodig. Andere recepten vergen iets meer van de lezer, maar ook hier kunnen beginnende tuiniers goed mee uit de voeten.

Plantchemie is een fijn opzoekboek voor wie meer wil weten over een goede bodem voor je planten en over hoe je de groei van je planten kunt bevorderen. Positief is dat het past in de traditie van circulair leven en deze manier van tuinieren dus rekening houdt met het milieu. Door de makkelijke uitleg en kleurrijke uitstraling is het een boekje waar je meteen zin van krijgt om te gaan beginnen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Merel Plat

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.