Een rauw en oprecht portret van vallen, opstaan en liefhebben.
Elle Dolores Heirman weet met Lik je wonden een snaar te raken die lang blijft trillen. In dit aangrijpende debuut dompelt ze de lezer onder in het leven van Lili, zevenentwintig, ogenschijnlijk gesetteld in de stad: een fijne job, een eigen stekje, een hechte vriendengroep. Maar onder die stabiele oppervlakte schuilt een verleden dat nooit echt is weggeëbd.
Wanneer Lili de charmante Ilias ontmoet, lijkt het geluk haar eindelijk toe te lachen. Maar al snel wordt duidelijk dat dit geen klassiek liefdesverhaal is. Heirman schildert met gevoelige precisie hoe Lili, verblind door verlangen en hunkering naar liefde, zich laat meeslepen in een destructieve relatie. Rode vlaggen flikkeren, maar Lili, gekleurd door trauma, ziet ze niet of negeert ze doelbewust. Het is pijnlijk herkenbaar voor wie ooit te dicht bij een narcistisch vuur stond.
Wat dit boek bijzonder maakt, is de psychologische diepgang waarmee Heirman haar hoofdpersonage tot leven wekt. Lili is geen cliché slachtoffer. Ze is complex, soms onbegrijpelijk in haar reacties, maar altijd menselijk. Haar strijd is er één van overleven en zoeken naar betekenis, ondanks het puin van haar verleden. De auteur weeft thema’s als jeugdtrauma, emotionele manipulatie en mentale gezondheid naadloos door het verhaal, zonder ooit belerend te worden.
De stad vormt meer dan een decor ze ademt, confronteert, biedt anonimiteit en warmte. De personages rondom Lili van de onvoorspelbare Ilias tot de gevoelige Florian zijn geloofwaardig en gelaagd. Ze dagen haar uit, spiegelen haar zwaktes en sterktes, en zetten haar op het pad naar zelfinzicht.
Lik je wonden is geen lichte lectuur, maar wel noodzakelijk. Het is een boek dat je meeneemt in de pijn en de hoop van iemand die worstelt met zichzelf en met de liefde. De stijl is vlot, soms poëtisch, maar nooit gekunsteld. Heirman durft scherp te zijn, maar ook teder en net dat maakt deze roman beklijvend.
Lik je wonden is een indrukwekkend en eerlijk verhaal over hoe we onze wonden leren dragen en misschien, ooit, helen. Een aanrader voor wie houdt van psychologische diepgang, rauwe emoties en oprechte verhalen over veerkracht.