Een krachtige stem van een nieuwe generatie die gehoord wil worden

Mieke Schepens 31 augustus 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Delphine Minoui's boek ‘Badjens’ is meer dan een verhaal; het is een strijdkreet. Gebaseerd op de protesten in Iran in 2022, brengt Minoui het leven van de 16-jarige Zahra en haar vriendinnen op een indringende manier in beeld. Door de ogen van deze jonge rebellen krijgen we een diepgaande blik op hun woede, hun angsten, maar vooral hun onblusbare verlangen naar vrijheid.

Minoui slaagt erin om de complexiteit van het leven in Iran te vangen zonder te vervallen in clichés. We volgen Zahra terwijl ze zich bevrijdt van de verstikkende regels van haar strenge vader en de verstikkende wetten van haar land. De interne conflicten, de worsteling tussen traditie en moderniteit, worden tastbaar gemaakt. Het verschil tussen haar verstikking en de vrijheid van haar broer is enorm. De scènes waarin Zahra haar hoofddoek afdoet en de wind door haar haar voelt, zijn symbolisch voor de kleine, persoonlijke revoluties die de weg plaveien voor de grotere maatschappelijke verandering.

De titel van het boek, ‘Badjens’ – wat "het verkeerde geslacht" betekent – wordt door Zahra en haar vriendinnen omarmd als een geuzennaam. Dit concept is briljant en toont de inventiviteit van de jonge generatie in hun protest. Ze claimen de belediging en transformeren deze tot een symbool van hun kracht en vastberadenheid. Het boek laat zien hoe creativiteit en humor kunnen worden ingezet als wapens tegen onderdrukking, wat het verhaal des te inspirerender maakt.

‘Badjens’ is een ontroerend, adembenemend en belangrijk boek. Het geeft een stem aan de jonge Iraanse vrouwen die aan de frontlinie van de "Vrouw, Leven, Vrijheid"-beweging staan. Minoui's proza is direct en emotioneel, waardoor je je volledig kunt inleven in Zahra's wereld. Het is een aanrader voor iedereen die wil begrijpen wat er in Iran gebeurt en die zich wil laten inspireren door de moed van een nieuwe generatie. Het boek herinnert ons eraan dat hoop en verandering altijd mogelijk zijn, zelfs in de donkerste tijden.

Meer recensies van Mieke Schepens