Beklemmende en realistische misdaadroman die de donkere kanten van de georganiseerde misdaad belicht

Mieke Schepens 12 juli 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Eric Oosthoek levert met 'Geen geweten - De zaak Cayenne' het vijfde en wederom spannende deel af in zijn Severyn & Govaert-serie.
Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over het leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.
Zoals we van Oosthoek gewend zijn, is ook deze true crime misdaadroman gebaseerd op een waargebeurde zaak, wat het verhaal een extra laag van realisme en grimmigheid geeft.

De roman opent direct met een schokkende gebeurtenis: een vergismoord. Een wiskundeleraar wordt doodgeschoten en zijn vrouw raakt zwaargewond, enkel en alleen omdat hun auto overeenkomsten vertoonde met die van het eigenlijke doelwit. De koelbloedigheid van deze daad zet meteen de toon. De plot verdicht zich wanneer de schutter zelf drie dagen later wordt geliquideerd, wat een complexe puzzel creëert voor de rechercheurs.

“In het late NOS Journaal werd veel aandacht besteed aan de recente politieactie op het woonwagenkamp in Oss. Op de een of andere manier deed het Maarten goed dat ze hier in Amsterdam niet als enige de strijd tegen de georganiseerde misdaad aangingen.”

Het onderzoek komt in een stroomversnelling wanneer een kroongetuige zich meldt. Dit leidt uiteindelijk tot de ontmanteling van een organisatie die zich bezighoudt met internationale illegale wapenhandel. Hoofdinspecteur Maarten Severyn, een bekende figuur voor lezers van de serie, leidt het onderzoek met zijn kenmerkende doortastendheid en scherpe inzicht. Hij wordt ondersteund door onder andere zijn collega Jelle Rooda en Minke Goossens, maar ook hier blijft geheimhouding essentieel om tot een goed resultaat te kunnen komen.
“Op maandag 6 januari 2020 zou Maarten met een Europees Onderzoeksbevel op zak naar Partizánske reizen om de herkomst en de aankoopgegevens van de omgebouwde Glock 17 te achterhalen.

Opnieuw moest hij in discussie met de collega van Bureau Buitenlandse Betrekkingen, net als de vorige keer in de zaak Babylon, maar ditmaal won Maarten. De nachttrein naar Bratislava was aanzienlijk goedkoper dan vliegen. De eenheidsleiding van de Dienst Regionale Recherche was akkoord, had het reisbesluit goedgekeurd en Lydia had ten overvloede in aan aanvullende mail duidelijk gemaakt dat uitvoering van dit EOB essentieel was voor het opsporingsonderzoek.”

Severyn is geen typische actieheld; zijn kracht ligt, zoals hij zelf zegt, in communicatie: "Het beste wapen van een politieman is zijn mond."
Dit citaat illustreert perfect de focus van Oosthoek op het recherchewerk en de psychologische aspecten van misdaad, boven pure sensatie.

Oosthoek blinkt uit in het nauwkeurig reconstrueren van de feiten, zonder dat het verhaal droog of feitelijk wordt. Hij weeft de details van de waargebeurde zaak vakkundig door een meeslepend narratief, wat de lezer van begin tot eind geboeid houdt. De karakters zijn geloofwaardig en de dialogen zijn scherp, wat bijdraagt aan de authenticiteit van het verhaal.
Dit keer neemt Oosthoek de lezer onder andere mee naar Partizánske. Het is een Slowaakse gemeente in de regio Trenčín.

'Geen geweten - De zaak Cayenne' is een beklemmende en realistische misdaadroman die de donkere kanten van de georganiseerde misdaad belicht. Het is een aanrader voor liefhebbers van true crime en lezers die houden van thrillers met diepgang en een solide plot. Oosthoek bewijst eens te meer waarom hij een meester is in het vertellen van waargebeurde misdaadverhalen.

Het blijft genieten tot met met de laatste bladzijde.
Ik kijk uit naar ‘Zonder genade’; het volgende verhaal met Severyn en Govaert in de hoofdrol.

Meer recensies van Mieke Schepens