Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Op zoek naar de betekenis van Jezus in de hedendaagse maatschappij

Mieke Schepens 07 juni 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

‘In Jezus, waarom?’ gaat zanger en acteur Bas Ragas op zoek naar de betekenis van Jezus in de hedendaagse maatschappij. Samen met theoloog Ad van Nieuwpoort gaat hij op zoek naar antwoorden.
Ragas' reis begint met een persoonlijke bekentenis: ondanks dat hij opgroeide in een christelijk gezin, heeft hij nooit een sterke band met het geloof gevoeld. De vraag ‘Jezus, waarom?’ knaagt al langer aan hem.

In de gesprekken die Ragas voert, ontvouwt zich een breed scala aan perspectieven op Jezus. De één ziet hem als de zoon van God, de ander als een inspirerende leraar of een symbool van hoop. Ragas schuwt de kritische noot niet en bespreekt ook de keerzijdes van het christendom, zoals de tweedeling die het kan veroorzaken en de botsing met de moderne wetenschap.

‘Jezus, waarom?’ is meer dan een reisverslag. Het boek is een zoektocht naar zingeving in de seculiere tijd waarin religie voor velen minder vanzelfsprekend is geworden. Ragas stelt lastige vragen en gaat eerlijk in op zijn eigen twijfels. Daarmee maakt hij het boek relevant voor een breed publiek, ongeacht of je nu gelovig bent of niet.

De kracht van ‘Jezus, waarom?’ ligt in de open en respectvolle houding van Ragas. Hij veroordeelt niemands mening en luistert aandachtig naar alle perspectieven. Daardoor creëert hij een veilige ruimte voor discussie over een onderwerp dat vaak met veel emotie beladen is.

Het boek is vlot geschreven en leest prettig. De afwisseling tussen persoonlijke reflecties, interviews en historische context zorgt voor een dynamisch geheel. Ook de keuze voor locaties is goed doordacht: van kloosters en kerken tot hedendaagse kunstinstallaties en popconcerten.
De contacten tussen Bas Ragas en Ad van Nieuwpoort zijn duidelijk beschreven; op elke vraag van Bas komt een antwoord van Ad. Ze gaan soms samen en een andere keer ieder in hun eigen woning door de Bijbelboeken heen.

“Het verhaal van Mozes en zijn volk is een geschiedenis vol valkuilen en gevaar. Nergens is het een jubelend succesverhaal dat onmiskenbaar tot god leidt. De vertellingen over dit volk zitten vol rampspoed, verraad, wantrouwen en wanhoop. Niemand ontkomt aan zijn eigen menselijkheid en zijn worsteling met vertrouwen, geloof en zekerheid. In het verhaal over het volk gaat het allemaal net langs de afgrond, op het nippertje, op elk moment kan het misgaan. Het volk van Mozes zal veertig jaar door de woestijn trekken op weg naar het Beloofde Land. Maar Mozes zal hier zelf nooit aankomen.”

Prachtig om te lezen dat daarna een hoofdstuk volgt met de titel
‘Mozes, waarom?’.

‘Jezus, waarom?’ is geen pasklaar antwoord op de vraag naar de betekenis van Jezus. Wel is het een waardevolle bijdrage aan de discussie over religie en zingeving in de 21e eeuw. Ragas' zoektocht is inspirerend en confronterend, en zet je aan het denken over je eigen waarden en overtuigingen.

Het verhaal van Jezus is een verhaal waarin ons leven ook aan de orde komt. Het gaat over liefde, geloof, ongeloof, eenzaamheid, verraad, vriendschap, ziekte en wanhoop. Kortom: alles wat menselijk is, veroorzaakt dankzij of ondanks de mens komt in het verhaal van Jezus aan bod.

Ben je op zoek naar een frisse blik op het christendom? Ben je zelf niet gelovig maar wil je toch meer te weten komen over de Bijbel?
Dan is ‘Jezus, waarom?’ zeker het lezen waard.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.