Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Roel van Duijn, bekend als oud-Provo en activist, levert met ‘Schoonvader van Poetins geheim agent - Tien jaar oorlog en liefde’ een intiem en confronterend verslag van hoe de grote geopolitieke conflicten van de 21e eeuw zijn eigen huiskamer binnendrongen. Het boek, dat de vorm aanneemt van een tienjarig dagboek, is een uniek document dat de persoonlijke strijd weerspiegelt die velen in het Westen voeren bij de confrontatie met het moderne, agressieve Rusland.
De kern van het verhaal is de pijnlijke parallel tussen een persoonlijke liefdesrelatie en het escalerende conflict tussen Rusland en het Westen. Van Duijn's huwelijk met een Russische vrouw, ooit gesloten in de hoop op internationale verbinding, begint te wankelen wanneer gebeurtenissen als de MH17-ramp en de annexatie van de Krim het politieke ideaal onder spanning zetten. De confrontatie bereikt een persoonlijk dieptepunt wanneer zijn stiefdochter de wens uitspreekt te trouwen met een agent van de Russische geheime dienst (FSB). Dit detail is niet slechts een anekdote; het is de ultieme metafoor voor de infiltratie van het Kremlindenken in de intieme privésfeer.
“13 april 2022. De burgemeester van Marioepol, die nog leeft, zegt dat de doden een tapijt op de straat vormen.
Hoeveel doden in Marioepol? 21.000 vaders, moeders, kinderen, tot nu. Ik vraag me steeds af hoe Poetin het in z’n hoofd haalt om zo barbaars, zo helemaal tegen de humane moraal, zijn moordbevelen te geven. Waarom laten de stapels lijken hem koud?”
Van Duijn gebruikt deze huiselijke spanningen meesterlijk om de lezer een directe en menselijke kijk te bieden op de ideologische kloof. Het geeft inzicht in hoe loyaliteit, familiebanden en politieke overtuigingen onherroepelijk met elkaar in botsing komen.
Het boek is behalve een familiegeschiedenis, een intellectuele en politieke transformatie. Roel van Duijn was lang een overtuigd pacifist, maar zijn tien jaar durende observatie van de Russische agressie dwingt hem tot een radicale herziening van zijn standpunten. Zijn reis "van Provo tot NAVO" is een centraal thema. Hij zoekt in zijn dagboekaantekeningen naar de historische en politieke wortels van de "barbaarse oorlog" en komt tot de conclusie dat de fascistische dictatuur van het Kremlin een krachtiger, militair weerwoord vereist.
“Ik speel op de vleugel de Revolutie-etude van Chopin. Als ik woedend ben ontlaad ik me in dit spetterstuk. Hij componeerde het, opus 10, nummer 12 in C- mineur, toen hij in Wenen hoorde dat zijn thuisstad Warschau door het Russische leger onder de voet was gelopen, en geplunderd werd. Als straf voor opstand. Als je het stuk hoort voel je zijn afgrijzen en verzet...”
Deze ontwikkeling toont aan dat zelfs diepgewortelde idealen kunnen verschuiven onder de druk van de realiteit, wat het boek een indringende waarschuwing maakt. Hij roept op om de dans op de vulkaan te overleven door ons "veel krachtiger te weer te stellen" tegen het Russische wapengeweld.
‘Schoonvader van Poetins geheim agent’ is een autobiografisch en politiek dagboek en bestaat uit elf hoofdstukken en een indrukwekkend nawoord van de auteur.
“Er zal snel door de EU-raad moeten worden besloten tot de oprichting van een Raad voor Nucleaire Afschrikking. Ik lees in Der Spiegel een interview met Joschka Fischer, de voormalige Groene minister van buitenlandse zaken van Duitsland, en hij komt tot dezelfde conclusie. ‘Europa heeft nucleaire afschrikking nodig, want Vladimir Poetin chanteert ons nucleair.’ Zo is het.”
‘Schoonvader van Poetins geheim agent’ is een nauwkeurige beschrijving van een lange oorlog gezien door de lens van een gebroken hart. Roel van Duijn heeft een onthullend en moedig boek geschreven dat de lezer uitdaagt om na te denken over de onvermijdelijke gevolgen van geopolitieke conflicten voor de meest persoonlijke relaties.
‘Schoonvader van Poetins geheim agent’ is zeker geen lichte kost, maar het is essentieel om het complexe en persoonlijke drama te begrijpen.