Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geniet van de kunst en luister mee naar hun gesprekken

Mieke Schepens 21 juli 2021
Op het voorblad staat een mooie tekening waarop Mireille aan het tekenen of schetsen lijkt te zijn.

In ‘Vooraf’ lees je over het leven van Vincent van Gogh, over zijn afhankelijkheid van zijn broer Theo en over de brieven die ze elkaar schreven. Gelukkig zijn de brieven van Vincent bewaard gebleven in een brievenboek.

Op een dag, half juni 1888, zit Vincent van Gogh net buiten Arles te schilderen. In een brief aan een Engelse vriend schrijft hij dat het een “riviergezicht met een groenachtige hemel” wordt.
Dat schrijven onderbreekt hij omdat hij bij de rivier een “slordig klein meisje” ziet. Hij maakt in de brief snel een tekeningetje van haar. Later heeft hij daar een schilderijtje van gemaakt.
Het slordige kleine meisje heet in dit verhaal Sloddervosje. Zij heeft nu een naam en een leven.


‘Sloddervosje’ is een prachtig vormgegeven boek dat leert dat je naar hetzelfde kunt kijken, maar toch iets anders kunt zien dan een ander.
Het verhaal speelt zich af van juni 1888 tot en met mei 1889 en wordt verteld door Mireille, die Van Gogh ontmoette in Arles, in de tijd dat Vincent het moeilijk had. Mireille is geïnspireerd op een meisje in brieven van Van Gogh.
De dialogen tussen Vincent en Mireille zijn levensecht neergezet en zijn zeker geloofwaardig te noemen. Het lijkt alsof je mee mag luisteren naar hun gesprekken. De zus van Mireille is een belangrijk personage in het verhaal, want aan de rest van haar familie heeft ze niet veel.

Vincent noemt in een van hun gesprekken Frédéric Mistral: een Franse schrijver die geboren werd ten noorden van de stad Arles. Om haar die naam te laten onthouden laat hij haar denken aan de harde wind: de mistral.
Van Gogh klaagde veel over de mistral, want het belemmerde hem in zijn werk.

Een aantal schilderijen en tekeningen zijn afgedrukt in ‘Sloddervosje’; de verhaallijn loopt synchroon.
Mireille leert steeds meer zien in de schilderijen en tekeningen van Vincent.

“Gabrielle’s blik glijdt naar de schilder. Ze glimlacht. En hij kijkt terug en knikt, met aardige rimpeltjes rond zijn ogen.
Even weet ik me los te rukken van de klemmende hand van mijn zus en kan ik op het doek van de schilder kijken.
Als ik één stapje vooruit doe, is het net alsof ik in een plaatje stap.”

‘Sloddervosje’ stimuleert mensen vanaf ongeveer 8 jaar om te leren kijken, en om daarna te beschrijven wat ze zien.
Wat de een bijvoorbeeld in een veld met bloemen ziet, kan iets heel anders zijn dan wat een ander in datzelfde veld met bloemen ziet.
Belangrijk voor jezelf is, dat je je eigen gevoelens onder woorden kunt brengen of ze kunt vastleggen op papier in een tekening of schilderij.

Achter in het boek staat een overzicht van de schilderijen van Vincent van Gogh die in het boek zijn gebruikt.
Op de laatste bladzijde staat een prachtige tekening van Heleen Wilkens waarop Vincent en Mireille in gesprek te zien zijn.
Hier zie ik ook een stukje mistral, maar dat is hoe ik het zie...

Deze recensie kun je lezen op mijn blog: https://graaggelezen.blogspot.com/2021/07/ik-las-sloddervosje-geschreven-door.html

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.