Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

'Opgewektheid is altijd goed, neerslachtigheid daarentegen altijd slecht'

Mieke Schepens 12 februari 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In "Spinoza en zijn tijd" schetst Hans Ulrich (1939) een helder en beknopt portret van de Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677). De nadruk ligt op de wisselwerking tussen Spinoza's leven en zijn baanbrekende ideeën, die hem tot een van de belangrijkste denkers van de 17e eeuw maakten. Het laat ook zien waarom zijn wijsheid ook vooral nu in onze drukke tijd, actueel is.

Ulrich voert ons mee door Spinoza's leven, van zijn opvoeding in de Amsterdamse Joodse gemeenschap tot zijn ballingschap vanwege zijn controversiële ideeën. Hij bespreekt de intellectuele context van Spinoza's tijd, met aandacht voor de opkomst van de Verlichting en het rationalisme.

Vervolgens belicht Ulrich de kernpunten van Spinoza's filosofie, met nadruk op zijn ethiek, godsbegrip en determinisme. Hij legt uit hoe Spinoza's ideeën over de menselijke natuur, emoties en vrijheid tot op de dag van vandaag relevant zijn. Het was ook mooi om te lezen dat Spinoza populair aan het worden is.

Ulrich's schrijfstijl is helder en toegankelijk, zonder afbreuk te doen aan de complexiteit van Spinoza's ideeën. Hij maakt gebruik van heldere voorbeelden en illustraties om de filosofische concepten te verduidelijken.

Voor Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, was Spinoza de man die helder uiteen wist te zetten hoe de mens een raadsel voor zichzelf bleef. De Freudiaanse theorieën lijken heel verwant aan de analyses van Spinoza. Freud zag dat ook en schreef aan een vriend: ‘Ik erken voluit schatplichtig te zijn aan Spinoza’s leer.’

De volgende stelling spreekt mij enorm aan omdat ik er zelf ook zo over denk:
‘Opgewektheid is altijd goed, neerslachtigheid daarentegen altijd slecht’. Het is zijn beroemdste stelling uit zijn hoofdwerk, de Ethica.
Spinoza wordt met recht de blijde filosoof genoemd.

"Spinoza en zijn tijd" is een waardevolle introductie tot de ideeën en het leven van een van de grootste denkers van Nederland. Het boek is ideaal voor lezers die meer willen weten over Spinoza's filosofie en de impact ervan op de Verlichting en de moderne gedachte.

Met “Spinoza en zijn tijd” heeft de auteur een goede balans tussen biografie en filosofie gevonden, waardoor het boek vlot leest.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!