Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Isobel is een wonderbaarlijke portretkunstenaar met gevaarlijke klanten: het sinistere Fair Folk. Zij zijn onsterfelijke wezens die zelf geen ambachtskunsten kunnen verrichten hunkeren er toch naar, vooral naar Isobel’s schilderijen. Wanneer Isobel overigens voor het eerst een koninklijk lid van het Fair Folk ontvangt, Rook de herfstprins, maakt ze een ondenkbare fout. Ze schildert sterfelijk verdriet in zijn ogen, een zwakte die hem zijn leven zou kunnen kosten. Rook dwingt haar mee te gaan naar zijn herfstlandschap om terecht te staan voor haar fout. In de wildernis jaagt de Wild Hunt, het konvooi van de Adler King. Zo komen Rook en Isobel oog in oog te staan met afschuwelijke monsters die uit de dood zijn opgestaan en hebben ze alleen elkaar om te overleven. Langzaamaan leren ze elkaar te vertrouwen en zelf genegenheid te tonen. Maar dat laatste is strikt verboden en heeft Isobel alleen nog haar ambacht om het Fair Folk te verslaan.

Na het lezen van de beschrijving van het verhaal doet het je misschien al wat denken aan Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Een verhaal dat zich afspeelt in een land met Fae. Een sterfelijk meisje die een portret maakt van een onsterfelijke Fae prins. Toch heeft dit verhaal enkele originele elementen. Sterfelijke mensen kunnen namelijk ambachtskunsten verrichten waarin de Fae niet in staat zijn. Desondanks zijn ze er meer dan geïnteresseerd in aangezien ze wel de door mensen gemaakte kleding dragen en zo ook de portretten van Isobel willen bemachtigen. De introductie van de personages waarmee Isobel in huis leeft, is oprecht en levensecht over. In de loop van de eerste hoofdstukken kom je erachter dat het leven als sterfelijk mens niet altijd vanzelfsprekend is en dat er gevaren dreigen. Deze staan in het begin nog redelijk ver van de personages af, maar na een ontmoeting tussen Isobel en een dodelijk wezen, komt het gevaar steeds dichterbij. Maar voordat dit gebeurt leer je Isobel eerst beter kennen.

Isobel schildert portretten en maakt daarbij gebruik van verschillende soorten verf, lagen en dimensies. De manier waarop deze passages zijn geschreven, zijn erg bijzonder, doeltreffend en ook wel een beetje magisch. Het is mooi om op die bepaalde artistieke manier door de ogen van Isobel in te leren zien hoe zij naar mensen en de omgeving kijkt en dit tot leven brengt op papier. Je hoeft zelf geen creatief persoon te zijn om dit te begrijpen, maar als je er interesse in hebt, kan de manier waarop het is beschreven je ook intrigeren. Naar mate het verhaal vordert zwakt dit een beetje af en wordt er meer aandacht besteed aan de wereld van de Fae met alle regels en bijkomstigheden.

Sommige regels komen overeen met regels uit andere boeken waarin mensen en Fae elkaar ontmoeten, maar dit boek bevat ook wel weer wat andere elementen die je kijk op deze wereld weer eens kunnen veranderen. Het is voor lezers die geïnteresseerd zijn in de wereld van Fae natuurlijk een leuk extraatje, dit boek. Maar ook voor degenen die er nog niet mee bekend zijn, een mooi, aangrijpend en ook magisch verhaal. Er wordt niet te veel aandacht aan alle verschillende Hoven die in deze wereld bestaan en dat zorgt ervoor dat er wel tempo in het verhaal blijft zitten. Dit is wel fijn, maar zorgt er af en toe wel voor dat sommige gebeurtenissen redelijk uit de lucht komen vallen en soms zelfs weinig met het verhaal zelf te maken lijken te hebben.

De interactie tussen de menselijke personages waarmee Isobel in contact staan komen erg realistisch over. De contactmomenten tussen Isobel en sommige Fae zijn daarentegen erg onvoorspelbaar en apart. Natuurlijk zijn de Fae ook wel apartere personages en hebben ze allemaal zo hun eigenaardigheden. Het zorgt er wel voor dat sommige van hen wat oppervlakkig of ondoorgrondelijk zijn.

De uiteindelijke weg naar de ontknoping is op zich wel verrassend en hierdoor raak je benieuwd naar hoe het verhaal uiteindelijk zal aflopen. De auteur heeft in de laatste hoofdstukken toch nog een paar verrassingen voor ons in petto. Enkele hiervan zijn ook redelijk apart of onsamenhangend met de rest van het verhaal, maar uiteindelijk weet de auteur er een mooi geheel van te maken met een verrassend einde.

Reacties op: Verrassend maar af en toe onsamenhangend

30
An Enchantment of Ravens - Margaret Rogerson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners