Pas op met wat je wenst ...
Sally en Gillian zijn zoals zussen kunnen zijn. Ze verschillen als dag en nacht en zijn toch één. Op jonge leeftijd worden ze door het noodlot gedwongen om bij hun wat wereldvreemde tantes te wonen. Deze tantes, ook zussen, lijken bijna het hele verhaal 1 persoon te zijn. Ze worden niet bij naam genoemd en ze handelen als 1 persoon. Pas aan het einde van het boek komt daar even verandering in.
De zussen worden op school slecht geaccepteerd. Ze worden gepest omdat ze heksen zouden zijn. Gepest door de kinderen wiens moeders 's avonds stiekem naar het huis van de tantes gaan. Daar krijgen ze hulp in de vorm van spreuken, drankjes en voodoo achtige offers.
De tantes waarschuwen keer op keer, pas op met wat je wenst want eenmaal uitgesproken is het niet meer terug te draaien. Dat levert soms hilarische en vaak verdrietige betoveringen op.
Het maakt de zusjes weinig uit, zo leven ze, zo groeien ze op.
De zussen groeien uit elkaar en gaan ieder hun eigen weg.
Als Sally moeder is van ook 2 dochters en Gillian haar wilde haren is kwijtgeraakt komen de levens van beide zussen weer samen. Weer door het noodlot.
Net zoals de vorige recensie schrijfsters kende ook ik eerst de film en daarna het boek. De film leek een magischer verhaal te zijn maar eerlijk gezegd was het te lang geleden om me deze film goed te herinneren.
In het boek wordt de zussenband vaak aangehaald en staat magie op een erg laag pitje. Bijna terloops worden wat huis, tuin en keukenmiddeltjes genoemd. Op zich is dat niet erg, maar om te beweren dat de schrijfster zich verdiept heeft lijkt mij wat ver gaan. De meeste tips kan je zo uit een "Oma weet raad" boekje halen, waar elke beginnende magiër en heks heel veel uit kan leren.
Verder is het verhaal rommelig maar dat kan ook komen door de bibliotheek app die zelf een magische manier bleek te hebben van pagina's betoveren. (Het ene moment prima staand te lezen, de bladzijde erna waren opeens de pagina's te lang. Of de pagina werd piepklein.)
Ik heb dit boek snel gelezen omdat ik deel drie van deze serie mag lezen voor de leesclub. Alle boeken zijn los van elkaar te lezen, al raad de schrijfster wel aan ze in de juiste volgorde te lezen. Dat is de reden dat ik in sneltreinvaart door deel 1 en straks deel 2 ga. Voor veel boeken is die sneltreinvaart jammer omdat je dan teveel mooie details mist, bij dit boek maakte dat helaas niets uit.
Het maakt de zusjes weinig uit, zo leven ze, zo groeien ze op.
De zussen groeien uit elkaar en gaan ieder hun eigen weg.