Een hele dikke aanrader voor liefhebbers van historische romans
Oekraïne, 1930. De Joodse Debora Rosenbaum zit vol met plannen. Ze is jong en wil geschiedenis schrijven. Ze reist naar de stad om mee te helpen aan de opbouw van het land. Daar ontmoet ze de knappe officier Samuel. Het leven lacht hen toe.
Maar dan verandert de situatie, Oekraïne stevent af op een hongersnood en Samuel wordt veroordeeld tot dwangarbeid. Debora blijft achter met hun baby en probeert het hoofd boven water te houden. En dan komen ook nog de nazi’s, die het leven voor Debora nog moeilijker maken.
Oekraïne is helaas de laatste jaren weer veel in het nieuws, aangezien Rusland het land binnenviel. Maar de geschiedenis tussen Oekraïners en Russen gaat veel verder terug.
In de tijd dat het boek zich afspeelt, is Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie en krijg je een goed beeld van hoe het leven destijds was. Het was daardoor een heel leerzaam boek, vele inwoners van Oekraïne werden gemanipuleerd en dachten dat ze meehielpen aan een betere Sovjet-Unie. Later bleek dat de daadwerkelijke plannen heel anders waren. De manipulatie wordt duidelijk uiteengezet, en daardoor kon je ook beter begrijpen waarom veel mensen in hun naïviteit in eerste instantie vrijwillig meewerkten.
De groei van Debora als persoon en van jong naïef meisje naar daadkrachtige vrouw is zichtbaar en goed uitgewerkt. In een tijdslijn van 1930 tot 1954 wordt in zes delen het leven van Debora verteld. Het is een fascinerend leven, waarbij ze steeds gedwongen wordt om keuzes te maken. De auteur heeft het verhaal van Debora opgehangen aan de geschiedenis van Oekraïne, waardoor het als echt aanvoelde. Met daarbij een verhaallijn die mij tot het einde aan toe wist te verrassen.
Een hele dikke aanrader voor liefhebbers van historische romans en mensen die graag wat willen leren over de geschiedenis van Oekraïne.
4.5 ster
4.5 ster