Aanrader voor iedereen
In het wooncomplex Noorderlicht wonen Sophie, Yara, Liz en Oliver. Het is net een kleine gemeenschap. Ieder gezin heeft zijn eigen huis, maar er zijn ook veel gemeenschappelijke ruimtes, zoals een theater, een tuin, een café en een piano. Daarnaast worden er ook veel activiteiten georganiseerd. Het klinkt allemaal perfect, maar in het complex spelen ook dingen af die je niet op het eerste gezicht ziet. Over TikTok, vriendschap, liefde en drugs.
Carry Slee is een auteur met wie ik zelf ben opgegroeid en het is dan ook bijzonder dat ze zoveel jaren later nog steeds jeugdboeken schrijft. Wat ik mij herinner van vroeger is dat Slee altijd thema’s kiest die spelen bij de jeugd. Daardoor worden de onderwerpen bespreekbaar gemaakt, het zorgt voor een realistische blik in het leven van jongeren. Ook in Noorderlicht is dat van toepassing; thema’s als vriendschap, verraad, liefde, drugs en verdriet komen aan bod.
Slee brengt de onderwerpen met een bepaalde luchtigheid, zonder oordeel. Ze laat zien waarom mensen sommige dingen doen waarvan je in eerste instantie denkt: waarom zou je dat doen? Ze toont vooral de andere kant van het verhaal, knap is dat. Want daardoor stel je tijdens het lezen je mening over personages bij. Er komen best veel personages in voor, maar toch is het geen probleem om ze uit elkaar te houden. Met wisselend perspectief leer je ze beter kennen en krijg je een inkijkje in hun gedachten en gevoelens.
Noorderlicht is een boek dat je snel uitleest, dat komt door de schrijfstijl maar ook door de gebeurtenissen. De schrijfstijl is simpel en toegankelijk, wat het leesplezier verhoogt. Er gebeurt veel, maar hangt ook dreiging in de lucht. Dat zorgt ervoor dat je alleen maar verder wil lezen.
Alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik er echt van genoten heb en kan het boek dan iedereen van harte aanbevelen.