“Mustread-alert: dit boek heeft alles.”
Na het plotselinge overlijden van haar moeder verandert Julie’s leven drastisch. Haar vader kan het verdriet en de herinneringen aan hun oude leven niet langer aan, waardoor hij besluit te verhuizen uit haar geboortedorp. Zo laat Julie alles en iedereen achter die haar dierbaar is. Wat zij zich op dat moment niet realiseert, is dat haar vader met deze beslissing veel meer losmaakt dan ze ooit had kunnen vermoeden. Jaren later lijkt Julie haar leven weer op de rit te krijgen. Ze is zwanger van haar eerste kindje. Hoewel de zwangerschap onverwacht is, hebben Julie en de vader van het kind goede hoop dat ze samen een liefdevol gezin kunnen vormen. Net wanneer het geluk binnen handbereik lijkt, slaat het noodlot opnieuw toe: Julie verdwijnt spoorloos.
De Vlaamse auteur Barbara de Smedt verweeft eigen ervaringen met fictie in Alleen, wat het verhaal na het lezen nog indrukwekkender maakt. Alleen is een thriller die je in één ruk uitleest – of beter gezegd: móét uitlezen. Door de onverwachte plotwendingen is dit boek simpelweg niet weg te leggen.
“Barbara de Smedt pakt je volledig in met onverwachte twisten en een tranen trekkend plot.”
In eerste instantie lijkt Alleen misschien op een doorsneethriller, maar dat idee laat je al snel los. De Smedt zou De Smedt niet zijn als ze de lezer niet volledig wist in te pakken met verrassende twisten en een meeslepend verloop. Dankzij de diepere laag die vooral in het nawoord voelbaar wordt, stijgt Alleen nog verder in aanzien.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, waardoor je als lezer volledig verstrikt raakt in het psychologische spel tussen auteur, personages en jouw eigen verwachtingen. Het is niet het eerste boek dat ik van Barbara de Smedt lees – en zeker niet het laatste. Haar krachtige schrijfstijl en verpletterende plotwendingen maken haar boeken stuk voor stuk echte Mustreads.
“De Smedt bewijst opnieuw dat haar boeken stuk voor stuk Mustreads zijn.”
Alleen is een pageturner die je in één dag uitleest, simpelweg omdat je niet kunt stoppen en móét weten hoe het afloopt. Een pareltje binnen het thrillergenre: een boek dat je niet alleen verslindt, maar je ook diep weet te raken.
“De Smedt bewijst opnieuw dat haar boeken stuk voor stuk Mustreads zijn.”