“Een dikke pil, maar eentje die je met een glimlach verslindt.

Moon Kager 12 december 2025
“Een verhaal vol romantiek, warmte, vriendschap en precies die gemoedelijke sfeer waar je meteen in thuis wilt komen.”

Als Beertje’s vriend hun relatie totaal onverwacht – en om een absurd slap excuus – verbreekt, besluit ze haar oude leven in één klap achter zich te laten. Ze weet niet waar ze heen moet, maar gelukkig staat haar gescheiden tante Stan klaar met open armen én meteen een nieuw ‘project’: Beertje weer laten stralen. Sil leidt ondertussen twee levens. Doordeweeks is hij serieus en zuinig bezig het geërfde kasteeltje overeind te houden, maar in het weekend verandert hij in het feestbeest van de groep. Zijn echte zelf heeft hij zo diep weggestopt dat hij ’m bijna niet meer herkent. Tot hij Beertje ontmoet. Vanaf dat moment begint alles te schuiven — voor hem, voor haar, en zelfs voor tante Stan en hun hele vriendengroep in De Grote Weijde. Liefde laat zich nu eenmaal niet tegenhouden, hoe onhandig of onverwacht die ook binnenwandelt.

Jackie van Laren is de onbetwiste koningin van de Nederlandse roman, en tot mijn grote schaamte is Het kleine kasteeltje mijn eerste boek van haar. Maar ik kan meteen zeggen: zeker niet de laatste. Wat een warme, gemoedelijke en uitnodigende schrijfstijl heeft Van Laren. Je stapt de idyllische wereld van jonkers en kastelen binnen en het voelt direct als thuiskomen. Romantisch en bijna sprookjesachtig — maar dan wel met een hedendaags verhaal vol liefde, spanning en herkenbare thema’s erachter.

“Haar personages voelen binnen een paar bladzijden als oude vrienden.”

Het is een flinke pil, maar elke bladzijde verdient z’n plek om het leven rondom kasteel Ravensteyn volledig tot leven te brengen. Je dompelt je onder in een romantische setting met karakters die voelen alsof je ze al jaren kent. Vriendschap, humor, warmte: het zit er allemaal in. En tussen alle romantiek door worden ook serieuze kwesties aangesneden, precies genoeg om het verhaal diepgang te geven.

“720 pagina’s wegdromen alsof je zelf door De Grote Weijde wandelt.”

720 pagina’s lang genieten van een wereld die nét even anders is, gevuld met mensen die je eigenlijk meteen als vrienden zou willen hebben. Een heerlijke leeservaring die nog lang blijft nazinderen.

Meer recensies van Moon Kager