“Warm, gelaagd, romantisch en diepgaand — deze kerstroman heeft het allemaal. #Genieten”
“Een kerstverhaal dat zowel verwarmt als ontroert. De laatste hoofdstukken… hou de tissues maar klaar.”
Kat – Katinka– heeft Paardenburg verruild voor de grote stad, waar zij werkt als persoonlijke assistent van een bekende Amerikaanse schrijver. Een baan waarin ze zich helemaal thuis voelt, al blijft ze zoeken naar haar plek in de grote wereld. Haar jeugd is zeker niet slecht geweest, maar kleine littekens maken dat ze nog altijd verlangt naar warmte en geborgenheid.
Wanneer de relatie van haar jeugdvriendin Sascha op de klippen loopt, nodigt Kat haar uit om bij haar in Amsterdam op adem te komen. Sascha vindt al snel een tijdelijke baan bij het eetcafé op de hoek, een gezellig café dat wordt gerund door de beschadigde, maar innemende Guido. Het eetcafé blijkt voor alle personages een bijna magische plek: een warme haven waar ze elkaar vinden en waar bijzondere momenten vanzelf lijken te ontstaan. En wanneer het eindelijk kerst wordt, gloort er voor iedereen een sprankelend einde van een bewogen tijd.
Dit was mijn eerste leeservaring met Aline van Wijnen — en wat voor één! Ik ben vooral onder de indruk van de manier waarop Van Wijnen haar personages een ziel weet te geven. Ze brengt een diepere laag in het verhaal door op subtiele wijze belangrijke levensthema’s naar voren te laten komen. Eigenlijk zou iedereen zo’n eetcafé op de hoek in zijn leven moeten hebben: een plek waar je jezelf kunt zijn, echte vrienden ontmoet en waar je kunt groeien.
Naast dat dit een heerlijk kerstverhaal is, geeft Van Wijnen het geheel ook een gevoelige en betekenisvolle toon. De zoektocht naar wat echt belangrijk is in het leven en het besef van die waarde komen bij alle personages prachtig naar voren. Als lezer voel je je welkom, je leeft mee en door de manier waarop de karakters zijn neergezet raken ze je ook echt.
“Dit boek vraagt om een verfilming — een perfecte rom-com voor de feestdagen.”
De sfeer is warm, gelaagd en romantisch, maar ook serieus en diepgaand. Die combinatie maakt dit een echte must-read die je niet wilt missen. Het verhaal zou bovendien perfect passen als rom-com tijdens de feestdagen — ik kon de personages zo voor me zien. De beeldende schrijfstijl van Aline van Wijnen maakt het geheel bijna filmisch. En ik ben benieuwd of het jullie lukt om het droog te houden tijdens de laatste hoofdstukken… Een roman is geen roman zonder een tranen trekkend einde, en daarin is Aline meer dan geslaagd. Het slot is idyllisch, romantisch en laat je hopen dat dit niet het laatste is wat we over het eetcafé op de hoek zullen lezen. Een vervolg zou absoluut welkom zijn!
Heerlijk, warm, filmisch — een roman die je tijdens de feestdagen wilt verslinden. Maar hé… hoe mooi zou het zijn als het elke dag kerst was?
“Dit boek vraagt om een verfilming — een perfecte rom-com voor de feestdagen.”