Een terugblik op een bewogen tijd
Ik ben geboren in 1975 en daarom sprak dit boek mij aan.
Nieuwsgierig naar hoe het leven er in die jaren uit zag, en ook of ik nog dingen herkende uit het boek, en de verhalen van mijn moeder.
Wat ik heb gelezen is een prachtig opgetekend boek dat een kijkje biedt in een roerig tijdperk.
Geschreven door een Belg, dus ook over de Belgische politiek, maar de schrijver benoemd ook genoeg gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis om het niet als storend te ervaren.
Het boek betreft een opsomming van gebeurtenissen binnen de entertainment zoals film en sport, op politiek niveau en wereldse benoemenswaardigheden.
Over vliegtuigkapingen en het verplicht invoeren van de autogordel.
Over sportman Eddy Merckx (wielrenner) en de opkomst van het Vlaams blok.
Van de nieuwe gastarbeiders uit andere landen die massaal werden onthaald om het werk te laten doen die de Belgen (en ook in Nederland) te gevaarlijk of te min waren tot de jeugdwerkloosheid.
Laekens heeft een mooi document weten op te schrijven.
Wat mij verbaasde is dat er helemaal niet zoveel is veranderd in al die jaren.
Ook toen was het asielvraagstuk al een issue, zij het op ander niveau.
En ook toen protesteerde het volk omdat zij zaken door de regering in hun strot gedrukt kregen, zoals het invoeren van een maximum snelheid en de autogordel, waarvan men vond dat zijn vrijheid werd afgepakt.
Maar al met al een zeer geslaagd boek die ik, soms met een glimlach, soms met verbijstering heb gelezen