Over 4 kabinetten Rutte

Morgan Imogen Morgan Imogen
21 mrt 2025

Geïntrigeerd naar de politicus Mark Rutte, ben ik aan dit boek begonnen.
Ik heb een zwak voor Rutte.
Ik weet dat hij vele tegenstanders kent, maar of je nu wel of niet achter zijn standpunten staat, hij is goed in zijn vak.
Wat mij in dit boek al bevestigde, is dat personen die hem kennen, hem niet vreemd waren van autisme.
Iets wat ik al vermoedde en dit boek wordt bevestigd.
Zo raakt hij van slag wanneer de vergaderruimte waar hij al jaren vergaderingen leidt, ineens anders is ingericht.
Insiders moeten hem soms wijzen op zijn kledingkeuze omdat deze altijd hetzelfde is.
En verder wordt heel duidelijk dat Rutte ontzettend veel waarde hecht aan gewoontes en regelmaat.
Zo gaat hij privé ieder jaar naar hetzelfde vakantiehuisje in Nederland en raakt verward wanneer een collega hem als grap zegt het huisje naast hem te hebben geboekt.
Verder wordt er weinig over zijn privé leven geschreven, ook omdat Rutte werk en privé strikt gescheiden houdt.
Wat we wel weten is dat hij er een sobere levensstijl op na houdt.

Verder vat dit boek zijn jaren als minister president samen.
Politici en intimi blikken terug op de 4 kabinetten, over de manier van leiding geven en waar de term "Tevlon-Mark" op is gebaseerd.
De successen die hij heeft behaald, maar ook zijn falende momenten en de manier waarop hij daar mee omgaat en recht op blijft staan.

Ik vond het een interessant boek, al is veel dat er geschreven staat een opsomming van gebeurtenissen en weinig over de persoon Mark Rutte, waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben.

Meer recensies van Morgan Imogen