Kijk met verwondering rond in je achtertuin

Mozaiek freak 04 juni 2025
Menno Schilthuizen nodigt in Darwin in de achtertuin uit om de natuur in de stad te ontdekken. Aan de hand van boeiende verhalen uit zijn jeugd vertelt hij hoe zijn blik op de wereld is ontwikkeld. Met een aangename schrijfstijl en aanstekelijk enthousiasme laat hij zien dat de stedelijke omgeving rijk is aan biodiversiteit. Zoals ik ooit met nieuwe ogen naar de wereld leerde kijken toen ik ging geocachen, ontdekte ik nu weer met nieuwe ogen mijn eigen achtertuin. Menno laat zien dat de natuur om de hoek verrassend veelzijdig is.
Het boek leest makkelijk, is een pleidooi voor het behoud van biodiversiteit en biedt praktische tips en tools voor de amateur-wetenschapper. Met behulp van apps, betaalbare apparatuur en gemeenschapslabs kan iedereen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Je wordt geïnspireerd door de historische voorbeelden om vervolgens ook zelf een mini laboratorium in je keuken te beginnen. Juist in je eigen buurt in de stad zijn talloze plekken waar je de evolutie in actie kunt zien, met unieke ecosystemen die zich rondom de mens vormen.
Als je geïnteresseerd bent in de natuur om de hoek en de rol van de mens in de stedelijke ecologie, is Darwin in de achtertuin een aanrader. Het boek inspireert om met een andere blik naar de omgeving te kijken en zelf bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit.

Meer recensies van Mozaiek freak