Overleving en moed
"De nazi's kenden me bij naam" is een aangrijpend en persoonlijk verslag van Hellinger's ervaringen als overlevende van Auschwitz-Birkenau. Magda Hellinger, een Joodse vrouw uit Slowakije, wordt als gevangene naar een concentratiekamp gestuurd, waar ze onverwacht een leidersrol krijgt toegewezen. Deze positie biedt haar de kans om invloed uit te oefenen en levens te redden, ondanks de onmenselijke omstandigheden.
Het boek biedt een inzicht in de morele dilemma's waarmee Hellinger werd geconfronteerd en toont hoe moed, medeleven en slimheid haar wapens werden in een omgeving van wanhoop en geweld.
De schrijfstijl is helder en toegankelijk, wat de gruwelijke realiteit van het concentratiekamp nog schrijnender maakt. De nazi's kenden me bij naam is meer dan een oorlogsverhaal; het is een eerbetoon aan veerkracht en menselijke waardigheid onder de meest extreme omstandigheden. Het boek is een absolute aanrader voor wie geïnteresseerd is in de persoonlijke verhalen achter de Holocaust en de kracht van de menselijke geest.