Wanneer oude liefde opnieuw begint te leven
"Onze dagen komen nog" van Bas Steman is een roman die vooral draait om liefde, gemiste kansen en de vraag wat we nog willen doen met de tijd die ons rest. Bas neemt de lezer mee in het leven van Jasper, een man die na zijn scheiding wat teruggetrokken leeft op het landgoed van zijn grootouders. Wanneer Madeleine, zijn jeugdliefde, na vijfentwintig jaar opnieuw contact met hem opneemt, komt zijn leven plots in beweging.
Madeleine is ernstig ziek en wil nog één keer intens leven en bemind worden. Wat begint als een eenmalige ontmoeting groeit uit tot een diepgaande relatie, waarin verlangen, herinneringen en het naderende afscheid voortdurend door elkaar lopen. De auteur beschrijft dit op een rustige, bijna dromerige manier. Het verhaal neemt de tijd, en dat maakt dat je als lezer echt in de sfeer van het landgoed en het leven van Jasper wordt gezogen.
Wat mij vooral opviel, zijn de vele mooie zinnen en gedachten over kunst, liefde en het leven. De passages over schilderkunst en muziek geven het verhaal extra diepgang. Ook de herinneringen aan Jaspers grootouders en de verhalen rond zijn grootmoeder voegen een bijzondere laag toe aan het boek. Daardoor gaat het niet alleen over de liefde tussen Jasper en Madeleine, maar ook over hoe liefde generaties kan overstijgen.
Het is geen roman met een snel tempo of veel plotwendingen. Het is eerder een boek waarin je moet meedrijven met de sfeer en de gevoelens van de personages. Wie zich daarvoor openstelt, krijgt een ontroerend en gelaagd liefdesverhaal.
Tot slot wil ik graag Erna bedanken voor de fijne begeleiding van onze leesclub. Ook dank aan Bas Steman voor zijn actieve deelname aan de gesprekken en voor het ter beschikking stellen van het recensie-exemplaar van dit boek !