Enkele detective
De Beurskrakers van Edgar Wallace is een detectiveverhaal. Wallace schreef meer dan 170 detectiveverhalen, waarvan er meer dan 160 verfilmd werden. Een groot aantal van die boeken is ook in het Nederlands vertaald. Omdat voor veel van zijn boeken intussen het kopierecht verlopen is, worden de boeken veelal in omnibus-vorm uitgegeven. Zo'n omnibus draagt dan een omschrijving als "Dubbele detective", om het even of er precies twee verhalen in gebundeld zijn. Deze omnibus de beurskrakers, is daar een voorbeeld van. De omnibus omvat:
* De Beurskrakers
* De wurgende hand
* Het meisje en de onbekende
De omibus is in 1984 uitgegeven door Het Spectrum en telt 647 paginas.
In 1971, was het titelverhaal echter ook al als zelfstandig boek uitgebracht, van 175 pagina's. Omdat dát net op de rand van de invoer van het ISBN was, is er echter voor dat Prisma boek geen ISBN bekend, wat het voor Hebban onmogelijk maakt om het boek als zelfstandig werk in te voeren. De andere verhalen heb ik nooit gezien, zodat ik me desondanks tot dat ene boek moet beperken:
De detectives van Edgar Wallace zijn veelal politiemensen. Sir Arthur Conan Doyle moest weliswaar toegeven dat London sinds 1829 politie had, maar Sherlock Holmes was van het oude stempel en negeerde die politie grotendeels. Edgar Wallace was van een latere generatie, en bij hem zijn de detectives zelf veelal politiemensen. T.B. Smith, de hoofdfiguur uit de Beurskrakers, is zo'n politieman.
Hij moet het opnemen tegen een bende die veel geld heeft uitgegeven, onder andere om de voor die tijd nieuwe uitvinding van een privé telegraafstelsel, op te zetten. Omdat zij hun uitgaven graag goed willen maken, manipuleren ze de beurs op grote schaal. Het is aan T.B. Smith om hun praktijken een halt toe te roepen.
* De Beurskrakers
* De wurgende hand
* Het meisje en de onbekende
De omibus is in 1984 uitgegeven door Het Spectrum en telt 647 paginas.