Interessant onderwerp, maar mist scherpte

Nadra 14 juni 2025
Het IJzeren Veulen heeft zonder twijfel een intrigerend uitgangspunt. Enny de Bruijn duikt in een stukje Nederlandse geschiedenis dat onderbelicht is, en dat maakt het boek op zichzelf al interessant. De thematiek, de sociale context en de menselijke kant van het verhaal hebben potentie genoeg om te blijven boeien.
Wat voor mij echter ontbrak, was een zekere scherpte – zowel in stijl als in opbouw. De verteltoon bleef wat afstandelijk, waardoor ik moeite had om echt mee te leven met de personages. Op sommige momenten voelde het meer als een historisch verslag dan als een meeslepende roman.
Dat neemt niet weg dat het boek inhoudelijk degelijk in elkaar zit. Je voelt dat er veel onderzoek en betrokkenheid achter zit, en voor lezers die vooral geïnteresseerd zijn in het culturele en religieuze leven van die periode, valt er zeker genoeg te halen.
Drie sterren dus: een interessant boek met een sterke basis, maar het wist me emotioneel niet helemaal te raken.

Meer recensies van Nadra