De Zwemclub

NaomiKoetje 23 april 2025
De Zwemclub - Michelle Visser

BLOGTOUR Vandaag aan mij de eer om de blogtour van deze prachtige zomerroman af te sluiten.

In De Zwemclub volg je Joke, Sophie, Alex & Mireille. Zij zijn allemaal op een manier verbonden met de natuurvijver waarin elke zomer enthousiast wordt gezwommen. Daarnaast heeft de vijver een prachtige secundaire functie. Hij brengt mensen bij elkaar, er worden vriendschappen gesloten en er onstaat liefde.

Normaal gesproken vind ik een POV vanuit meer dan 2 personen niet prettig lezen. Ik vergeet dan uit welke persoon ik lees. Doordat Michelle in de derde persoon schrijft, was dit probleem in een keer opgelost. Nu vond ik dit juist voor een leuke afwisseling zorgen en de verhalen verlopen mooi in elkaar over.

Ik vond het prettig dat alle hoofdpersonen andere persoonlijke problemen doormaken. Zo weet je altijd wel met een hoofdpersoon te connecten. Voor mij was Sophie degene waarin ik mij het meeste kon inleven. Ik vond het erg fijn dat Michelle in haar verhaallijn mentale gezondheid bespreekbaar maakt.

Het boek leest vlot en heeft een ontzettend zonnig thema. Ik bevond mij in gedachten alweer bij de waterkant tijdens het lezen. Hoe de verschillende personen verbonden zijn aan de vijver vond ik leuk en de samenwerking van de vrijwilligers is aandoenlijk. Visser maakt in haar verhaal ruimte voor verschillende maatschappelijke thema’s als rouw, eenzaamheid, ouder worden, het mileu en ouderschap.

Toch miste ik een soort gezamelijk einde. Ik had verwacht dat alle personen samen zouden komen voor een gezamelijk einde, maar elk verhaal vond zijn eigen plot. Dit is wel passend voor het verhaal waarin persoonlijk ontwikkeling al hoog stond.

Kan ik zelf ook zo’n gezellige zwemvijver in de buurt krijgen?

Dankjewel @zomerkeuning voor het recensie-exemplaar en de deelname aan deze blogtour

Meer recensies van NaomiKoetje