Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×


Dit is het indrukwekkende verhaal van de families Warrink en Goedmoedt en speelt zich af in Enschede en begint rond
1907-1992.
Janus Warrink is manusje van alles bij de rijke Joodse textielfabrikant Goedmoedt . Hij heeft tevens de zorg voor zijn zoontje Janneman nadat zijn vrouw is overleden.
Janneman en Sara de dochter van de familie Goedmoedt spelen iedere dag met elkaar en zijn vrienden door dik en dun. Van de een op de ander dag moet Janus zijn zoontje vertellen dat hij niet meer met Sara mag spelen, dit tot groot verdriet van beide kinderen. Noodgedwongen gaan ze hun eigen weg.
Dan volg je als lezer de levensloop van hen beide en hun families. De keuzes die zij maken en noodgedwongen moeten maken. De tweede wereldoorlog, de macht van de rijken en de frustraties van de armen, de huwelijken maar ook de liefdes en vriendschappen.
Dit alles heel integer en mooi verwoord door de auteur. Zo helder en duidelijk maar ook heel liefdevol. Voor de meeste hoofdpersonen krijg je sympathie en / of juist medelijden.
Een lastig dilemma in het boek is het niet willen of kunnen spreken en wat dit allemaal teweeg brengt in volgende generaties.
Niet altijd is zwijgen goud.
Een boek wat je achter elkaar uitleest en lang in je hoofd blijft zitten.

Reacties op: Niet altijd is zwijgen goud

19
Stof tot zwijgen - Mariska Tjoelker
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners