Geslaagd!

NiekieJoosten NiekieJoosten
14 apr 2026

Sommige schrijvers voelen een beetje als thuiskomen. Voor mij is Jenny Colgan daar absoluut een van. Haar boeken zitten altijd vol warmte, humor en personages die je al snel in je hart sluit. Via LS Uitgeverij kreeg ik de kans om Met vlag en wimpel, het nieuwste - en vierde - deel in haar kostschoolserie, te lezen. Alleen dat voelde al als een cadeautje. En eerlijk? Het voelde een beetje als de eerste schooldag na de zomer: je stapt weer een vertrouwde wereld binnen, ziet oude bekenden terug en weet dat er weer een nieuw avontuur begint.

🌊 Terug naar Downey House
In Met vlag en wimpel keren we terug naar Maggie Adair, die na de zomervakantie weer les gaat geven op de meisjesschool Downey House, prachtig gelegen aan de ruige kust van Cornwall. Maggie voelt zich hier inmiddels helemaal thuis. Haar leerlingen, haar literatuurlessen en het bijzondere leven op de kostschool geven haar het gevoel dat ze precies op de juiste plek is.
En dan is er natuurlijk David.
De leraar die ze het voorgaande jaar heeft leren kennen, en met wie ze nu eindelijk - eindelijk! - hoopt een echte relatie op te bouwen. Maar zoals dat wel vaker gaat in het leven, blijkt liefde toch iets ingewikkelder dan gehoopt.
David geeft nu les op een andere school in het nabijgelegen dorp, waar hij zich met hart en ziel inzet voor leerlingen die het minder makkelijk hebben. Zijn toewijding aan zijn studenten is bewonderenswaardig, maar zorgt er ook voor dat Maggie en David elkaar steeds minder zien. Wanneer vakantieplannen mislopen en twijfels zich langzaam beginnen op te stapelen, vraagt Maggie zich af of hun relatie wel de kans krijgt die ze zo graag wil.

🎓 Leerlingen, dromen en onzekerheden
Ondertussen gaat het leven op Downey House gewoon door. De leerlingen staan aan de vooravond van hun laatste schooljaar, met alle spanningen en verwachtingen die daarbij horen.
We ontmoeten opnieuw een aantal bekende gezichten. De onzekere Fliss, die worstelt met jaloezie en haar plaats in de wereld. Alice, die met haar nonchalante houding doet alsof niets haar kan raken. En Simone, de slimme en ambitieuze studiebeursstudent die alles op alles zet om haar toekomst veilig te stellen.
Hoewel hun levens er aan de buitenkant misschien zorgeloos lijken, hebben ook zij te maken met druk, twijfels en de zoektocht naar wie ze eigenlijk willen zijn. Proefexamens, sociale media, eerste liefdes en toekomstplannen zorgen voor genoeg drama, humor en ontroerende momenten in de gangen van Downey House.
Wanneer David een samenwerking tussen de scholen organiseert, komen twee totaal verschillende werelden samen. Maar al snel blijkt dat dromen, onzekerheden en ambities uiteindelijk voor iedereen verrassend herkenbaar zijn.

✨ Humor met een warm hart
Wat Jenny Colgan zo bijzonder maakt, is haar unieke schrijfstijl. Haar verhalen zitten vol humor, levendige dialogen en situaties die soms zo absurd zijn dat je er hardop om moet lachen. Tegelijkertijd weet ze ook een diepere laag aan haar verhaal mee te geven.
Onder de luchtige toon schuilt namelijk een verhaal over verschillen tussen sociale klassen, over kansen in het onderwijs en over jongeren die hun plek in de wereld proberen te vinden. Maar ook over volwassen worden, keuzes maken en trouw blijven aan jezelf.
En natuurlijk is er die heerlijke romance tussen Maggie en David - teder, soms onzeker, maar altijd oprecht. Het is precies dat soort liefde waar je als lezer stilletjes voor gaat zitten duimen.

🌅 Een heerlijke ontsnapping
Met Met vlag en wimpel bewijst Jenny Colgan opnieuw waarom haar boeken zo geliefd zijn. De kleurrijke personages, het levendige schoolleven en de prachtige setting in Cornwall maken dit verhaal tot een heerlijke ontsnapping uit het dagelijks leven.
Het is een boek om bij weg te dromen, om af en toe om te lachen en soms ook even stil van te worden.
Of de leerlingen hun examens met vlag en wimpel zullen halen?
En of Maggie en David hun weg naar elkaar blijven vinden?
Daarvoor moet je zelf naar Downey House afreizen.
Maar één ding weet ik zeker: zodra je de poorten van Downey House weer binnenstapt, wil je eigenlijk nog lang niet dat de schoolbel voor het einde van dit verhaal luidt.

Meer recensies van NiekieJoosten