Werkelijk prachtige biografie!

cchasingtales cchasingtales
21 mrt 2023

‘Hele dagen achter elkaar speelde ik op mijn instrument. Ik kon het bijna niet meer neerleggen. Het was alsof ik eraan verslaafd was. Mijn eerste verslaving’

David Rodriguez werd geboren in Texas als oudste kind binnen zijn gezin. Zijn vader was een tweede generatie Mexicaanse immigrant en de familie van zijn moeder kwam oorspronkelijk uit Spanje. Als kind was David een intelligente, actieve en leergierige jongen. Toen hij 2,5 jaar oud was liep hij polio op en moest hij zes maanden lang in quarantaine in het ziekenhuis liggen. Logisch gevolg was dat hij tijdens die heftige periode onthechtingsproblemen ontwikkelde. Daarnaast kreeg hij als gevolg van de polio last van spierzwakte en beschadigde zenuwen waardoor lopen moeilijk ging. Na jarenlange revalidatie leerde hij met een beugel weer redelijk lopen, maar zijn beperking echt accepteren lukte niet en hij voelde zich vaak alleen en verdrietig. Op de leeftijd van 9 kreeg hij zijn eerste gitaar van zijn ouders.

‘When I was a little boy my momma told me
Son watch out for the devil in your heart
Maybe you can teach him something useful
Maybe even learn to play guitar’

Met dit cadeau begint zijn muzikale carrière, maar die verloopt niet helemaal zonder slag of stoot..

Linda Wouters schreef dit prachtige eerbetoon aan de charismatische muzikant David Roland Rodriguez Garza. (1952-2015) Linda zou David oorspronkelijk helpen bij het opschrijven van zijn levensverhaal, maar helaas kwam hij vroeg te overlijden. Als goede vriendin van David weet ze veel over zijn leven door de vele gesprekken die ze samen hebben gevoerd en met behulp van krantenartikelen en informatie via internet heeft ze dit schitterende boek kunnen samenstellen.

Die missie meer dan geslaagd zou ik zeggen. Ik heb dit boek werkelijk binnen een paar uurtjes verslonden. David’s levenspad is een behoorlijke bumpy road en dan zeg ik het nog voorzichtig. Als jongeman schrijft hij vooral kritische songteksten richting het Amerikaanse systeem. Hiermee maakt hij vele vijanden en is hij genoodzaakt Amerika te ontvluchten. Met een aantal omwegen komt hij uiteindelijk in Nederland terecht. Gedurende zijn hele leven blijft hij moeite houden duurzame (liefdes)relaties op te bouwen. Ook kan hij moeilijk van de drank en de drugs afblijven.

Al deze belevenissen maken dat je maar door blijft lezen in dit boek. Al heeft hij persoonlijk triest genoeg vele diepe dalen gekend, als lezer blijf je enorm geboeid door zijn bijzondere levensverhaal. In het boek zijn songteksten van David verwerkt, persoonlijke quotes van hem en mooie foto’s om het nog kleurrijker te maken. Razendknap dat Linda ,als goede vriendin, zowel de mooie maar ook de minder fijne kanten van David zo objectief en eerlijk heeft kunnen beschrijven. Mijn complimenten! Als je een aangrijpende en meeslepende biografie wilt lezen zou ik deze zeker aanraden. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen. (4,5 ster)

Meer recensies van cchasingtales