Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weinig opwindend

Onno van Rijen 11 december 2019

Christoffer Carlsson is geboren en getogen in Halmstad, waar het plaatsje Marbäck deel van uitmaakt. Hij studeerde criminologie aan de Universiteit van Stockholm. Sinds januari 2018 werkt hij als universitair hoofddocent en onderzoeker in de criminologie aan de deze universiteit en aan het Institute for Future Studies.

In 2010 debuteerde hij met Fallet Vincent Franke, dat niet in het Nederlands is vertaald. Het voorteken is zijn achtste titel. Zijn boeken zijn naar zijn eigen zeggen behoorlijk autobiografisch; vooral met Het voorteken is dit in veel opzichten het geval. Zijn jeugd als tiener (in de persoon van Isak) en de wijze waarop de mensen in zijn omgeving op elkaar reageren, zijn in dit verhaal verwerkt.  

In november 1994 brandt een huis in Marbäck in het zuidwesten van Zweden af. Edvard Christensson wordt er bewusteloos aangetroffen en zijn vriendin Lovisa blijkt te zijn vermoord. Vermoed wordt dat het tweetal ruzie heeft gehad, wat tot de dood van Lovisa heeft geleid. Daarop wordt Edvard gearresteerd. De kleine gemeenschap keert zich tegen hem en zijn neef Isak, die acht jaar is en van zijn oom houdt. Politieagent Vidar Jörgensson, die zijn vriend Edvard arresteerde, is wel met Isak begaan.  

Het verhaal begint in 1994, eindigt in 2017 en volgt Isak vanaf de dag van de moord. Het verhaal beslaat drie periodes: de periode in 1994 waarin Lovisa wordt vermoord, de periode in de nasleep van de storm Gudrun in 2004, en de zomer van 2017 waarin alles duidelijk wordt. Carlsson gebruikt zowel de omgeving van Marbäck om het verhaal op te bouwen als natuurverschijnselen om de tijdsperiodes te markeren.  

Hoofdpersonen zijn Isak en politieagent Vidar. Hun karakters lijken op elkaar, hoewel er een groot leeftijdsverschil is. Isak wordt gepest. Hij wordt met een schuin oog aangekeken omdat zijn omgeving vindt dat hij op zijn oom Edvard lijkt, die van moord wordt beschuldigd. Dit heeft tot gevolg dat Isak, bij alles wat hij doet, in het achterhoofd houdt dat hij vanwege zijn afkomst ook wel eens opvliegend zal kunnen zijn en gewelddadig zal kunnen optreden.  

Vidar is een gevoelige persoon die nadenkt over het leven. Hij was met Edvard bevriend, hij heeft Edvard gewond gevonden en hem gearresteerd, hetgeen hem bezig blijft houden omdat hij twijfelt aan de juistheid ervan. Vidar wil de maatschappij dienen en is voorstander van recht en orde, precies waarvoor zijn vader altijd stond.  

De auteur is goed in het beschrijven van karakters, hun onderlinge relaties en de omgeving waarin zij leven. In feite gaat het over hoe mensen zich gedragen. Het is een traag verlopend verhaal dat meer een roman over een misdaad is dan een thriller. Als roman bevat het fraaie karakter-, omgevings- en sfeertekeningen, maar als thriller ontbreekt het aan actie en spanning.

3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Onno van Rijen

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.