Advertentie
    Onno van Rijen VIP Club

Koud bloed is het vijfde deel in de serie van Robert Bryndza met als hoofdpersoon Erika Foster. Het is zonder probleem te lezen als standalone, maar wie een goed inzicht wil krijgen in de ontwikkeling van het karakter van deze hoofdpersoon kan het best beginnen met het eerste deel van de serie, Het meisje in het ijs.  

Aan de oever van de Thames wordt een koffer gevonden met daarin het uiteengereten lichaam van een man. Na deze gruwelijke ontdekking beginnen Erika Foster en haar partner Kate Moss met onderzoek naar de identiteit van deze vermoorde man. Erika komt er al snel achter dat een tweede koffer met een vergelijkbare inhoud, maar deze keer met het lichaam van een vrouw, enkele weken eerder uit een ander deel van deze rivier is gevist. De overeenkomsten tussen de twee ontdekkingen laten er geen twijfel over bestaan dat dezelfde moordenaar aan het werk is geweest. Beide slachtoffers zijn onherkenbaar. Wie zijn ze? Is er een relatie tussen hen? Wie is de dader? En wat is het motief? Allemaal vragen waarop Erika Foster en haar team een antwoord moeten zien te vinden.  

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Het huidige onderzoek vanuit het perspectief van Erika wisselt af met hetgeen er gebeurt vanuit het oogpunt van de daders. Dit laatste impliceert dat al vroeg in het verhaal duidelijk is wie er achter de moorden zitten. Dit gaat evenwel niet ten koste van de spanning in het verhaal. De auteur die sterk is in de typering van karakters beschrijft uitvoerig de achtergronden en eigenschappen van degenen die met de moorden te maken hebben. De beschrijving van hun lotgevallen naast de activiteiten rond het moordonderzoek voegt spanning toe bovenop de huiveringwekkende wijze waarop de slachtoffers vermoord en aangetroffen zijn.  

Hoofdpersoon Erika is nog steeds de koele, eigenzinnige, vastberaden leider van haar team, die zo nu en dan onderuit geschoffeld dreigt te worden door haar superieuren. Daarmee beschrijft Bryndza op pakkende wijze het werken bij de politie en de rollen van deze functionarissen. In de privésfeer is Erika’s liefdesleven inmiddels een puinhoop geworden nadat haar collega Petersen mede door haar toedoen gewond is geraakt en hun affaire is bekoeld. In feite heeft ze weinig vrienden en stelt haar sociale leven weinig voor.  

Het verhaal, dat bestaat uit korte hoofdstukken en voldoende tempo en spanning bevat, is tot nu toe verreweg het engste en meest angstaanjagende van de serie. De plot houdt de lezer van begin tot eind geboeid. Goed getimede twists voorzien van bedrog, misbruik, geweld, corruptie en moord culmineren in een aangrijpend slot. In dit vijfde deel bewijst Bryndza opnieuw een getalenteerde verteller met een levendige fantasie te zijn.

Reacties op: Huiveringwekkend

310
Koud bloed - Robert Bryndza
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker