Is Laura H. onschuldig of toch niet?

Oscar Oscar
20 mrt 2021

Wat een indrukwekkend boek heeft Thomas Rueb (verslaggever NRC handelsblad) geschreven, ik kan dit boek aan vele lezers aanbevelen. Het is een aangrijpend waargebeurd verhaal over een Nederlands meisje uit Zoetermeer dat door verkeerde beslissingen in het kalifaat terechtkomt (Irak), uiteindelijk spijt krijgt en terug wil keren naar Nederland maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. De grote vraag van het boek is of Laura H geradicaliseerd is (terrorist) en ze een aanslag wil plegen in Nederland of is ze gewoon een onschuldig meisje dat de verkeerde keuzes in haar leven heeft gemaakt en de verkeerde mensen is gevolgd. Thomas Rueb heeft uitgebreid onderzoek gedaan en verschillende mensen geïnterviewd, zoals onder andere de vader van Laura en de zussen van Ibrahim de man van Laura (die geradicaliseerd is en Laura onderdrukt) om zo een goed beeld te kunnen schetsen wat er zich in Irak en het hoofd van Laura daadwerkelijk afspeelde.

Ik vond het boek bij lange na niet altijd even prettig om te lezen, maar dat kwam door de gruwelijkheden die zich in Irak afspeelden, met name de mishandeling en psychische mishandelingen die Laura noodgedwongen moest ondergaan. Ik vind het van haar dan ook erg knap dat ze ervoor probeerde te zorgen dat wat Ibrahim haar aan doet niet overslaat op haar kinderen, nou ja zo min mogelijk dan.

Thomas Rueb heeft een prettige schrijfstijl en dit verhaal leest dan ook erg vlot, het is een non-fictie boek maar het leest als een spannende thriller, waar je op het puntje van je stoel zit en door wil blijven lezen hoe het nu gaat aflopen met Laura.

Meer recensies van Oscar