De vrouw op zolder
Een toevallige ontmoeting tussen Sylvia en Adam leidt tot een welgekomen jobaanbieding. Adam heeft iemand nodig die zijn vrouw helpt en gezelschap houdt. Na een ongelukkige val kan ze niet meer lopen en amper praten.
Sylvia heeft een onbehaaglijk gevoel bij Adam, maar de moeilijke situatie waarin ze zich momenteel bevindt dwingt haar om de job aan te nemen. Wanneer ze de woning voor de eerste keer bezoekt, straalt die een zeker onheil uit. Door de verpleegkundige wordt Sylvia ook niet meteen welkom geheten.
Victoria is erg hulpbehoevend en kan amper communiceren. Toch kan ze duidelijk maken aan Sylvia waar haar dagboek ligt. Sylvia start met lezen en deze fragmenten zijn in het verhaal verwerkt. Het dagboek start bij de eerste ontmoeting tussen Adam en Victoria, een 3-tal jaar eerder.
De personages worden goed neergezet waardoor je met hen meeleeft. Vrijwel meteen voel je sympathie voor Sylvia. Na heel wat problemen probeert ze haar leven terug op de rails te krijgen en ze doet ook enorm haar best om goed te zorgen voor Victoria. Met Victoria had ik vooral veel medelijden gezien de uitzichtloosheid van haar gezondheidstoestand en wat ze voordien meemaakte.
Ook het gedrag van Adam is bewonderenswaardig, al begon ik daar wel steeds meer aan te twijfelen. In het dagboek worden namelijk de eerste zaadjes geplant voor twijfel over zijn karakter. Hoewel hij zich meestal erg charmant gedraagt, vertoont die opvoering meer en meer barsten.
Sylvia kan deze beschrijving maar moeilijk rijmen met de Adam die zij kent. Is Adam een geweldig goede acteur of overdreef Victoria in haar dagboek? Deze fragmenten vond ik erg intrigerend omdat de faƧade van hun perfecte leven langzaam maar zeker afbrokkelt.
Victoria probeert op haar manier te communiceren met Sylvia. Het is alleen erg moeilijk voor Sylvia om te achterhalen wat ze bedoelt, al weet Victoria op dat vlak te verrassen. Ze is niet zo beperkt in haar kunnen als werd voorgehouden en ze slaagt erin om een waarschuwing te uiten.
Zowel in de dagboekfragmenten als in het heden beginnen de alarmsignalen zich op te stapelen. Je zou Victoria willen waarschuwen, maar dat is natuurlijk te laat. Je hoopt dat Sylvia zich enerzijds zo snel mogelijk uit de voeten maakt, maar ook dat ze kan uitzoeken wat er echt speelt. McFadden blijft de spanning op sublieme wijze opbouwen door continu twijfel te zaaien.
Ze slaagt er keer op keer in om je het gevoel te geven dat je het verhaal wel kunt voorspellen. Eenmaal je aan de ontknoping toekomt, blijkt het toch allemaal weer anders in elkaar te zitten. Ze hanteert steevast een aangename en eenvoudige schrijfstijl. Het aantal personages blijft beperkt waardoor je goed kunt volgen.
Deze auteur staat bekend om haar extreem vlot geschreven verhalen met verrassende plotwendingen. Wederom schreef ze met De vrouw op zolder een thriller die de score van 5 sterren dubbel en dik waard is en was het een boek dat ik erg snel uit had. Mocht je eens in een leesdip belanden, dan ben je daar met een McFadden meteen van verlost. Al zou ik daar natuurlijk niet op wachten alvorens je haar boeken leest.
Dankjewel aan VBK Belgiƫ en LAB Uitgevers voor het recensie-exemplaar!
Dankjewel aan VBK Belgiƫ en LAB Uitgevers voor het recensie-exemplaar!