Een echte YA met romantiek as subplot

Paradisebybooklight 16 augustus 2025
Fateless is het eerste deel van een nieuwe YA-serie door Julie Kagawa. Van kinds of aan hoorde de zeventienjarige Sparrow al bij de Dievengilde. De Gildemeester Vahn vond haar en voedde haar als een soort vaderfiguur op tot dief. De Gilde bevindt zich in de stad Kovass, waar het leven van mensen wordt bepaald door het lot. Wanneer de mysterieuze machthebbers achter de Dievengilde, de Kring, Sparrow opdragen om een eeuwenoud artefact te stelen, begint een gevaarlijke missie. Sparrow weet niets van het artefact af, behalve dat het zich bevindt in de ondergrondse, vergeten stad van de Doodloze Koningen, een plek vol duistere magie.

Ondanks dat er niet veel vaart in het verhaal zit, is de wereldopbouw in dit boek absoluut de moeite waard. De referenties naar Assasin’s Creed zijn duidelijk en Kovass leest alsof het uit de Mad Max wereld komt: woestijnachtig, stoffig, dor, met twee zonnen die tijdens het Demonenuur je huid verschroeien. Je ziet het allemaal zo voor je.

Mijn enthousiasme zakte naarmate het verhaal vorderde. Dit kan liggen aan mijn leeftijd, ik ben immers geen jonge lezer meer, maar het is wel écht YA geschreven. Er is niet veel gelaagdheid in het plot of de personages. Onderweg ontmoet Sparrow bijvoorbeeld Halek, een Lotsjager, en Raithe, een iylvahn en kahjah (aka moordernaar). Ik hoopte op een romance tussen Sparrow en Halek, maar we zien van verre al aankomen dat het Raithe wordt. Ik voelde de romantische chemie niet. Verder is Sparrow iemand die overal meteen in alles uitblinkt. Nu is dat precies waarom zij de ‘Lotsloze’ is, maar het werd zo vaak herhaald dat het me tegen ging staan. Eigenlijk kon ik met geen van de personages echt een band opbouwen, terwijl het boek wel probeert om het ‘gevonden familie’ trope aan te halen.

Is dit dan een boek dat ik afraad? Nee, zeker niet. Hoewel het soms voorspelbaar was heb ik toch genoten van Fateless. Kagawa maakt slim gebruik van het concept van het lot en zijn wevers. Het voegt een extra dimensie toe en creëert een sterke thematische draad die door het boek heen loopt. Ik vond het ook fijn dat het verhaal vol actie en avontuur zat, waarbij de romantiek een subplot was. De romantiek voegt iets toe aan het verhaal, maar was niet de focus, zoals bij een romantasy wel het geval is. De leeftijdsgetrouwe YA-lezer kan hier zeker mee uit te voeten.

Dank aan HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van Paradisebybooklight