Veelbelovend begin van een nieuwe serie!
Audrey Carlan heeft opnieuw een verslavende, emotionele rollercoaster neergezet met 'De hoogste bieder', het eerste deel van haar Bruidsveiling-serie. Het concept is prikkelend, controversieel en ongelooflijk meeslepend, maar eerlijk is eerlijk; het is niet nieuw.
Vier jonge vrouwen – Faith, Ruby, Dakota en Savannah – geven zich vrijwillig op voor een veiling waarin steenrijke mannen het recht kopen om drie jaar lang over hun leven te beschikken. In ruil voor een miljoen dollar per jaar staan ze alles af: hun vrijheid, hun lichaam en wellicht ook hun hart.
Carlan balanceert tussen romantische droomscenario’s en rauwe werkelijkheid. De vrouwen komen uit uitzichtloze situaties: verslaving, misbruik, financiële ruïne. Hun motieven zijn begrijpelijk, maar de prijs is hoog. De auteur schuwt geen donkere thema’s, waardoor de verhaallijnen een diepgang hebben die verder gaat dan oppervlakkige erotiek. Tegelijkertijd zijn de mannen – zoals vaker bij Carlan – klassieke 'alfa-miljonairs' met een mysterieus verleden en een onverwachte zachtheid. Het is voorspelbaar, maar toch werkt het. Het feit dat Carlan lekker schrijft helpt zeker.
Met acht hoofdpersonen (vier vrouwen en hun ‘bieders’) vraagt het boek wel wat concentratie. Carlan waarschuwt zelf al voor verwarring, en terecht: de perspectiefwisselingen zijn soms veel. Het geheel krijgt daardoor wel een dynamisch tempo. Elk koppel heeft een eigen chemie, van hartverscheurend (Faith en haar beschermende koper) tot explosief (Savannahs strijd om controle). De acht cliffhangers aan het eind zorgen ervoor dat je meteen verder wilt lezen. Ik moet zeggen: het intrigeert me mateloos en kan niet wachten op deel twee dat deze zomer verschijnt.
Fans van de Calendar Girl- of Mannen van de wereld-series herkennen de zogenaamde Carlan-stijl: glamour, drama en een vleugje onrealistische romantiek. De mannen zijn té perfect, de situaties té extreem, maar dat is dan ook wel weer de charme. Carlan schrijft escapisme met een emotionele lading. Het verhaal balanceert tussen fantasie en harde keuzes, waardoor het wonderlijk genoeg blijft hangen. Ik had het boek dan ook in een middag uit.
'De hoogste bieder' is een verslavend begin van een serie die draait om macht, overleven en onverwachte liefde. Het concept is gewaagd, de uitvoering meeslepend maar ook een tikkeltje voorspelbaar. Als je kunt meegaan in de onwaarschijnlijkheid (en je niet stoort aan dominante mannen met een gouden randje), is dit een perfecte pageturner voor liefhebbers van passie, drama en een vleugje duisternis.
Het deed me met vlagen denken aan Knopen & Kant van Penelope Sky maar ook aan Carlans eerdere werk zoals Mannen van de wereld. Het is lekker leeswerk.
Een waarschuwing is wel dat het boek expliciete seksuele scenes, donkere thema’s en cliffhangers bevat. Niet aan beginnen als je daar niet van houdt.
Drie veelbelovende sterren in de hoop dat de vervolgdelen iets aannemelijker en de vrouwen wat meer authentiek zijn.