Hoofd of hart?
Na 'Binnen de lijntjes' en 'Beter dan fictie' brengt Mireille Versteeg haar lezers opnieuw een hartverwarmende feelgoodroman met 'Ik heb je'. We maken kennis met Odette: een zelfstandige vrouw die haar leven prima op orde heeft. Ze runt een leuke winkel, is omringd door een hechte vriendengroep – haar eigen “heksenkring” van vrouwen met verschillende leeftijden en achtergronden – en geniet van haar vrijheid. Toch ontbreekt er iets: die ene grote liefde. Of misschien beter gezegd, het vertrouwen om zich eraan over te geven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Odette in de tegenwoordige tijd, waardoor je direct in haar belevingswereld zit. Haar scherpe observaties worden mooi afgewisseld met momenten van twijfel en emotie. Odette draagt littekens uit het verleden die haar behoedzaam maken. Een diepgewortelde angst om opnieuw gekwetst te worden heeft een haast verlammend effect.
Wanneer de aantrekkelijke ex-marinier Dylan zijn interesse toont, iets dat bij anderen al lang en breed is opgevallen, proberen haar vriendinnen haar voorzichtig aan te moedigen. Odette houdt echter de boot af. Tot Dylan haar drie dates voorstelt. Die blijken zo perfect te zijn dat Odette niet goed weet of ze er juist blij óf wantrouwig van moet worden. Je voelt haar innerlijke strijd: laat ze zich meeslepen in het moment, of beschermt ze zichzelf tegen mogelijk verdriet?
Versteeg weet de vriendschappen in het boek geloofwaardig en warm neer te zetten. De dynamiek tussen de vriendinnen – openhartig, soms plagerig, altijd steunend – is een van de sterke punten. Leuk voor de vaste lezers: behalve Odette maken ook diverse andere personages uit 'Beter dan fictie' hun opwachting. Wat meteen doet hopen/vermoeden dat anderen uit de vriendengroep in een volgend nieuw boek, opnieuw, een rol gaan spelen?
De schrijfstijl van Mireille Versteeg is vlot en licht. Dit is perfect leeslekkers voor een paar uurtjes ontspanning. De thema’s vertrouwen, zelfbescherming en het durven openstellen voor liefde zijn herkenbaar en invoelbaar uitgewerkt maar verwacht geen diepzinnig, zwaar verhaal.
'Ik heb je' is een luchtige feelgood die laat zien dat de weg naar liefde soms begint met het overwinnen van je eigen overtuigingen. Ideaal voor lezers die houden van een mix van humor, vriendschap en romantiek, verpakt in een herkenbaar en hedendaags verhaal met maar één belangrijke vraag: durft Odette haar hart te openen, of laat ze misschien het mooiste ooit aan zich voorbijgaan? Gelooft ze haar hoofd, of volgt ze haar hart...