Overtuigend geschreven

Patrice van Trigt 19 december 2025
Centraal staat Martin, vijfentwintig jaar geleden de beste vriend van Ben Fitzmaurice en inmiddels een rijzende ster in de politiek. Na een allesverwoestende breuk keert Martin terug in Bens wereld, gedreven door wrok en een onvervuld verlangen. Via meerdere perspectieven ontvouwt zich vervolgens een vernietigend web van macht, privilege, manipulatie en moreel verval. Iedereen is met elkaar verbonden, maar een oprechte connectie lijkt voor niemand echt weggelegd.

In 'Een van ons' laat Elizabeth Day zien hoe scherp en meedogenloos zij de Britse elite ziet en vervolgens fileert. Het is een roman die indruk maakt, maar niet doordat ik me emotioneel aan de personages heb gehecht. Ze staan moreel namelijk zo ver van me af dat identificatie nauwelijks mogelijk is. Kil, berekenend en vaak schaamteloos, en juist daarin schuilt Days kracht. Dat zulke afstotelijke figuren zo overtuigend tot leven komen, is zonder meer knap.

Pas na afloop blijkt dat dit boek de opvolger is van 'Het feest'. Tijdens het lezen vormde dat geen belemmering, al bleef achteraf wel het gevoel bestaan dat sommige losse eindjes met die voorkennis mogelijk anders waren gevallen.

Day schrijft helder en ongekunsteld, met een scherp oog voor hypocrisie en zelfbedrog. Soms wordt de toon bijna verstikkend door het aanhoudende venijn en dedain, wat de leeservaring kan verzwaren. Het verhaal is bovendien niet mindblowing verrassend; de grote lijnen zijn iets voorspelbaar, maar niet storend.

Toch blijft 'Een van ons' op de een of andere manier wél aan me hangen. Als confronterende roman over wraak, macht en de morele leegte van een bevoorrechte klasse is dit een knap geschreven, ongemakkelijk en bij vlagen verontrustend realistisch verhaal.

Ik twijfelde tussen drie en vier sterren maar omdat het irritatielevel en de onrust met vlagen best hoog waren zijn het er vier geworden. Want het is mijn inziens te bewonderen dat een auteur die gevoelens bij je oproept tijdens het lezen. 'Het feest' ligt klaar!

Meer recensies van Patrice van Trigt

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.