Advertentie

" Het zou een opluchting zijn geweest als Saint Michael van zijn sokkel was gestapt en hen allemaal terecht had gewezen, hoeveel ervan precies haar schuld was , van de doden, van de verwoeste levens, van de puinhoop....."

Barry Fairbrother, gemeenteraadslid en docent gymnastiek op Winterdown College, overlijdt plotseling. Deze gebeurtenis doet de strijd ontbranden om de opengevallen plek in de gemeenteraad. Het doet ook het gevecht voor woonwijk "The Fields" oplaaien; hoort de wijk bij Pagford of moet de wijk, inclusief afkickcentrum Bellchapel, afgestoten worden aan naburig dorp Yarvil?

Fairbrother, afkomstig uit The Fields en zich opgewerkt op de sociale ladder , neemt het volledig op voor The Fields en wil Krystal Weedon, leerlinge, onttrekken uit de malaise.
In een bijna aristocratische elite-omgeving probeert Barry Fairbrother The Fields en Bellchapel een gezicht, naam en levensvatbaarheid te geven binnen Pagford.

In een kabbelend tempo worden de personages in het boek voorgesteld, worden stuk voor stuk de levenslijnen en karakters van de hoofdpersonen aan elkaar gekoppeld en van elkaar afhankelijk gemaakt en weet Rowling op ingenieuze wijze daar in de afronding weer een eind aan te maken. Langzaam aan worden de verhoudingen in Pagford en de personages met hun doen en laten op scherp gezet....
De personages worden zowel privé, als in hun rol in de gemeenschap van Pagford volledig uitgediept....geen detail in gevoel, uiterlijk, karakter en verhouding wordt nagelaten....zowel van de volwassenen als van de kinderen en tieners.

" Ze was zo abrupt van blijdschap en hoopvolle verwachting overgeschakeld naar shock en teleurstelling dat haar hoofd met witte ruis was gevuld. Die moest ze zien uit te zetten om de buitenwereld te kunnen waarnemen".

Geleidelijk wordt in het boek toegewerkt naar een climax in dramatische gebeurtenissen. Dit ontaardt in een tumultueuze, dramatische ondergang met dood, leed, verdriet, woede, onbegrip en hardvochtigheid.....in een boemerang van emotionele gebeurtenissen, die elkaar als dominostenen opvolgen, bereikt Pagford en haar bewoners het dieptepunt in hun bestaan.....
Het lijkt alsof Rowling alle personages verantwoordelijk wil stellen voor hun eigen ondergang en dat van Pagford.....een emotioneel failliet !!!

"Mary Fairbrother...Hoe waardig en verlaten die er op Barry's begrafenis had uitgezien. Het weduwschap als de mantel van een koningin om haar heen gedragen. Het medelijden, de bewondering. Door het verlies van haar man was Mary ongevraagd het zwijgzame object van bewondering geworden, terwijl zij, vastgeketend aan een man die haar had bedrogen, werd omhuld door minachting, een mikpunt van spot was...."

De thematiek in deze roman is rijk verzorgd: tegenstellingen in rijk en arm, achtergrond, sociale klasse, ouder en kind, en onderlinge strijd zijn volop aanwezig en zorgen voor boeiende conflicten in het gezin, in de gemeenschap van Pagford en in de individuele mens.
Zo ontstaat er een kruisbestuiving tussen allerlei belangen, goed en kwaad, held of schlemiel en voor of tegen. Niemand in het boek onttrekt zich daaraan......en deelt uiteindelijk mee in de algehele malaise.....

Na het succes van al haar Harry Potter boeken weet J.K. Rowling met dit boek een andere weg in te slaan en meteen ook in dit genre kwaliteit en klasse te brengen: een meanderend verhaal in de geest van Elizabeth George...alleen is dit geen thriller of misdaadroman!!
Een zuivere en heldere, duidelijke schrijfstijl zorgen voor gemakkelijk lezen, wat in een boek van ruim 500 bladzijden wel zo prettig is.....

Een prima ****4-sterren waardering !!

Reacties op: PAGFORD: RODDELS, ACHTERKLAP EN STRIJD...EN UITEINDELIJK ONDERGANG EN TRAGISCH VERLIES.....

460
Een goede raad - J.K. Rowling
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker