Advertentie

" Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum omschreven Vrieswijk als een ´psychotisch prediker ´met een niets ontziende ziekelijke neiging tot narcistische zelfverheerlijking, heerszucht en misbruik. Zelfs doorgewinterde psychiaters hadden destijds moeite niet te bezwijken voor de overtuigingskracht van de profeet " (Brabants Dagblad 21-02-2019).

Frank Krake heeft zichzelf overtroffen met dit boek. Middels talloze interviews en gesprekken met Hannelore van Otterlo, archiefonderzoek, media-materiaal en getuigenissen heeft hij het leven in de sekte Gemeente Gods van Sipke Vrieswijk zeer treffend weten weer te geven door de ogen van Hannelore en haar mede-sektegenoten.
Gedurende het boek neemt de rol van Hannelore in het verhaal toe, maar desalniettemin betreft het verhaal alle sektegenoten en de bizarre gebeurtenissen die hen bewust en onbewust zijn gebeurd en overkomen.

Krake weet een zeer klemmende en benauwende sfeer op te roepen, welke gedurende het boek steeds verder toeneemt.
Angst, hersenspoelen, indoctrinatie, straffen, verbannen, vervloeken en duivels en occult verklaren, het afnemen van identiteit en de eigen "ik", financieel uitbuiten, uitspelen van gezinnen en families, drank- en drugsmisbruik en seksueel misbruik op grote schaal, laten de bewoners van het klooster van de Gemeente Gods in Velddriel leven onder continue druk en spanning , waarin de vraag of datgene wat je deed goed was niet ter zake deed, maar meer de vraag wanneer en hoe er opnieuw gestraft of misbruikt zou worden.

"De enige oplossing, de enige manier om met de pijn te kunnen omgaan was stoppen met denken, stoppen met voelen en haar eigen persoonlijkheid begraven, haar eigen ik. Overschakelen op de automatische piloot, worden wie de Profeet wilde dat ze was, als een marionet gehoorzamen en hopen dat het voldoende zou zijn"

Hannelore van Otterlo komt op 3-jarige leeftijd bij de Gemeente Gods, omdat haar moeder Julia zoekende is naar houvast en steun in het Geloof. Middels een bekende leert zij Sipke Vrieswijk kennen, die op dat moment nog huiskamerdiensten geeft in 's-Gravendeel. Een sfeer van vriendelijkheid en vriendschap overheerst en geeft de deelnemers een fijn gevoel.
Omdat deze diensten steeds drukker bezocht worden komt de buurt in opstand en koopt Sipke Vrieswijk met financiële hulp van de volgelingen (onder druk) een leegstaand klooster in Velddriel. En daar ontpopt Vrieswijk zich tot een ware tiran die onder het Woord van God de druk op zijn volgelingen steeds verder opvoert. Van Broeder wordt hij Profeet en uiteindelijk een van de twee Getuigen op aarde.
Ellenlange diensten die pas beginnen wanneer zogenaamd de toestemming van God daar is, en veelal duren tot midden in de nacht, zorgen voor steeds meer meeleven met Vrieswijk en daarna ten dienste komen te staan van de sekte in het algemeen en Vrieswijk in het bijzonder.
Geen enkele vorm van uitbuiting en onderdrukking wordt geschuwd. Daarbij ontwikkelt Vrieswijk een vast patroon met het opnemen van de vrouwen en meisjes in het klooster, het uitsluiten van de echtgenoten die alleen nog maar goed zijn voor het inbrengen van de financiën. Het bedreigen en vervloeken van gezinsleden en familieleden is daarbij een immer aanwezig gegeven.

De vrouwen en meisjes worden door Vrieswijk en zijn nieuwe levensgezellin, Aagje Hoekstra - Profetes en zuster Aida genoemd, continue onder druk gezet om ineen te komen met God en dat te doen middels Vrieswijk en Hoekstra als Profeten. Het seksuele misbruik wat daaruit voortvloeit benoemt deze vrouwen en meisjes tot een "Bruid van Christus", een ere-titel in het klooster. Hierbij worden gebruik van drank en drugs niet geschuwd om de leden van de sekte leidzaam en gedwee te maken en afhankelijk te laten zijn van Vrieswijk.

Uiteindelijk wordt Hannelore gescheiden van haar moeder, waar ze niet meer mee mag praten en wanneer haar moeder gestraft wordt tot zes weken zwijgplicht door gedrag van Hannelore, vindt er een kentering plaats in de belevingswereld van Hannelore:
" ....en voelde haar moeders verdriet tot in het diepst van haar ziel....dat ze door moest lopen, haar moeder niet mocht troosten, niet mocht knuffelen of zelfs maar aanraken. Haar enige en laatste houvast werd definitief van haar losgescheurd en kwam op onbereikbare afstand. Zo dichtbij maar tegelijkertijd zo ver weg......"

Vrieswijk overspeelt steeds meer zijn hand en meer familieleden en oud-leden komen in opstand en schakelen media in om de toestand in Velddriel onder de aandacht te brengen. Wanneer het te heet onder de voeten wordt vlucht Vrieswijk met Aagje Hoekstra en enkele volgelingen, waaronder Hannelore, naar Israël en het is aan de voortdurende aandacht, interesse en actie van agent Peter Withag te danken dat Hannelore bevrijdt wordt uit de sekte (tegen haar wil in...) en dat Vrieswijk en Aagje Hoekstra worden gearresteerd en worden veroordeeld.....zelfs tot TBS in het geval van Vrieswijk......

"Hannelore" is een boek wat de beklemming en angst uit de sekte Gemeente Gods overbrengt op de lezer en zelfs na het lezen nog lang in het hoofd van deze lezer is blijven rondspoken......een absolute vijf ***** sterren-waardering !!!

Reacties op: BEKLEMMING, ANGST EN ONGELOOFLIJK......

87
Hannelore - Frank Krake
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker