Een fantastisch debuut

Pederebooksandtravel 16 november 2025
In Ontspoord maken we kennis met Meredith McCall, een gerespecteerde psychiater uit New York die haar leven drastisch ziet veranderen na een tragisch ongeluk. Ze verliest haar man, haar professionele licentie en bijna haar grip op de realiteit. Wat volgt is een beklemmende reis door haar psyche, waarin de grens tussen waarheid en waan steeds vager wordt. Wanneer ze een man ziet die haar doet denken aan een patiënt uit haar verleden, raakt ze verstrikt in een obsessieve zoektocht die haar steeds verder van de werkelijkheid lijkt te brengen. Vi Keeland, vooral bekend van haar romantische fictie, verrast met deze eerste thriller door een duistere, psychologische sfeer neer te zetten die je als lezer voortdurend op het verkeerde been zet. De opbouw is slim en gelaagd: drie verhaallijnen bewegen langzaam naar elkaar toe, waarbij de spanning steeds verder wordt opgevoerd. Hoewel ik het begin wat traag vond komt het verhaal halverwege echt tot leven. Het is zeker de moeite waard om door te zetten. De verbanden tussen de personages worden duidelijker en de emotionele intensiteit neemt toe. Keeland weet haar personages overtuigend neer te zetten, vooral Meredith, die worstelt met schuldgevoelens, paranoia en een diepgewortelde drang naar controle. Haar innerlijke strijd wordt rauw en geloofwaardig beschreven, waardoor je als lezer steeds meer gaat twijfelen aan wat echt is en wat niet. De schrijfstijl is direct en meeslepend, met korte hoofdstukken en cliffhangers die je dwingen door te lezen. Wat Ontspoord onderscheidt, is de onvoorspelbaarheid van de plot. De twists blijven komen en zijn zelden te voorzien, wat zorgt voor een constante onderhuidse spanning. Het boek is een mix van psychologische thriller en karakterstudie, met thema’s als obsessie, rouw, identiteit en de dunne lijn tussen professionaliteit en persoonlijke betrokkenheid.

Vi Keeland laat met deze psychologische thriller duidelijk zien dat ze meer in haar mars heeft dan romantiek alleen.

Meer recensies van Pederebooksandtravel