Een boeiende mix van sfeer, misdaad en emoties
Verborgen in het verleden is het meeslepende derde deel in Viveca Stens Åre-thrillerreeks. Het verhaal speelt zich af tijdens de voorjaarsvakantie in het Zweedse skigebied Åre, waar een succesvolle zakenvrouw dood wordt aangetroffen in haar luxe hotelsuite. Deze moord vormt het begin van een complex onderzoek vol geheimen, oude trauma’s en onverwachte verbanden. Rechercheurs Hanna Ahlander en Daniel Lindskog krijgen de zaak toegewezen, maar beiden worstelen ondertussen met hun eigen problemen: Daniel volgt therapie om zijn woede onder controle te houden, terwijl Hanna probeert grip te krijgen op haar emoties en verleden. Juist deze persoonlijke verhaallijnen geven het boek extra diepgang en maken de personages menselijk en geloofwaardig.
Viveca Sten weet op knappe wijze een spannende detectiveplot te combineren met emotionele lagen. De ijzige setting van Åre, vol toeristen en verborgen geschiedenissen, draagt sterk bij aan de sfeer. Het onderzoek wordt afgewisseld met aanwijzingen die terugleiden naar een vervallen berghotel, waardoor verleden en heden langzaam met elkaar verweven raken. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd en Sten houdt de lezer vast met korte hoofdstukken en subtiele wendingen. Soms vertraagt het tempo door de aandacht voor innerlijke worstelingen, maar voor mij draagt dit juist bij aan de diepte van het verhaal. Al met al is Verborgen in het verleden een sterke, Scandinavische thriller waarin niet alleen de vraag centraal staat wie de dader is, maar vooral waarom mensen bepaalde keuzes maken. Het boek biedt een boeiende mix van misdaad, sfeer en menselijke emoties. Een aanrader voor wie van Scandi-thrillers houdt.