De cynicus leeft zich uit
Vooreerst: Herman Koch kan schrijven, treffende beschrijvingen, goede woordkeus. Uit zijn persoonlijke optredens op TV en uit interviews zijn zijn basaal cynische persoonlijkheid en sterk ontwikkeld gevoel voor signaleren van bespottelijkheden bekend. Die combinatie resulteert onder andere in dit boek (zoals eerder in het boek "Het Koninklijk Huis").
Erg gekunsteld plot waarin de hoofdpersonen – een thrillerschrijver, zijn vrouw die ook misdaadrechercheur is en een gevangen gezette moordenaar- min of meer aan de beurt komen om, elk vanuit het eigen perspectief, het verhaal te vertellen waar het in dit boek om draait. De personages lijken erg op bv. Willem Holleeder, Herman Koch, Peter R. de Vries, Matthijs van Nieuwkerk en verwante BN'ers en zijn allen bijna per definitie onsympathiek. Hun gedrag en overwegingen, leidend tot dat gedrag , zijn -wat mij betreft- vooral getuigend van een volledig ontbreken van moraal en empathie. De plot en clou zijn (hopelijk?) niet reëel. De tekst roept bij mij eigenlijk vooral antipathie en weerzin op; als dat de bedoeling was is de heer Koch geslaagd.