'Lili Marlene'
‘De verraadster van Vorden’ – Rachel van Charante
De verraadster van Vorden is het tweede deel in De Kastelen-reeks van Rachel van Charante. Dat had deze recensent gemist. Voor het verhaal heeft het geen achterstand opgeleverd, je kunt dit boek lezen zonder eerst Schaduwdochter te hebben gelezen. Ik vermoed wel dat je ze beter allebei kunt lezen. Tweemaal zoveel moois.
Rachel van Charante heeft de naam van een barones maar is de auteur. Zij is in 1985 geboren en groeide op in Twente. Ze woont en werkt in Lochem. Ze is freelance tekstschrijver en content-specialist. Als auteur schreef zij naast de twee genoemde titels uit de Kastelen-reeks ook nog de romans Het schuilhuis en Het grachtenhuis. Er prijkt een indrukwekkende sticker op de omslag van De verraadster van Vorden met de tekst: ‘Bestsellerauteur 30.000 verkocht’. Het lijkt een indrukwekkend aantal, totdat je het boek hebt gelezen. Deze auteur verdient met dit werk al een honderdvoudig aantal aan kopers en lezers. Wat een prachtboek. Maar dan lopen we op de feiten vooruit. Even terugspoelen.
Het verhaal volgt twee tijdlijnen. De eerste en meest prominente ligt in de Tweede Wereldoorlog, waar het Gelderse Vorden de locatie vormt voor een afdeling van de Sicherheitsdienst die in het kasteel wordt ondergebracht. De bewoners moeten noodgedwongen plaatsmaken voor deze ongenodigde gasten. Esmée, de jonge barones, is faliekant tegen de komst van de bezetter naar haar kasteel. Zij is van plan om onderduikers onder te brengen op het kasteel, onder de ogen van de nazi’s.
De tweede tijdlijn loopt in de eenentwintigste eeuw. Carmen heeft een spannende dag, haar boekpresentatie zal plaatsvinden. Haar man komt op het moment suprême niet opdagen. Hij heeft een ongeluk gehad en vecht voor zijn leven. Was het wel een ongeluk?
De connectie tussen deze twee verhaallijnen in twee compleet verschillende tijdvensters wordt in de nagenoeg vijfhonderd pagina’s gelegd. Op vakkundige en ogenschijnlijk eenvoudige wijze. Het geheel is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De scheidslijn is flinterdun voor de lezer. Alles voelt levensecht.
Rachel van Charante kan schrijven én heeft veel te vertellen. Het verhaal is prachtig en bevat alle aspecten uit het leven waarbij je voelt dat je leeft. Alle emoties geven act de présence in een zinderend verhaal dat voor mij als fervent thrillerlezer stukken spannender bleek dan menig thriller. Het boek is gewoonweg niet weg te leggen.
Ademloos volg je de verhaallijnen over verraad, hoop, liefde en verdriet in ons eigen land, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het wringt, het schuurt, het siddert, het raakt, het beklemt, het vertedert en het verafschuwt. Daarnaast laat het je beseffen dat de benamingen goed en kwaad, volstrekt afhankelijk zijn vanuit welk perspectief je ernaar kijkt. Sommige Duitsers bleken een stuk menselijker dan menig Nederlander, die puur uit eigen gewin of angst, zijn eigen landgenoten wist te verraden.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ De verraadster van Vorden is een complete verrassing. Ook al had onze recensent het eerste deel Schaduwdochter niet gelezen, hij werd volstrekt overdonderd door de schrijfstijl, de woorden, de gebeurtenissen, de setting en het adembenemende verhaal. Rachel van Charante en alle personages hebben zijn hart gestolen.
Persoonlijke songtekst:
‘Deine Schritte kennt sie, deinen schönen Gang
Alle Abend brennt sie, doch mich vergaß sie lang
Und sollte mir ein Leid gescheh’n
Wer wird bei der Laterne stehen’
(Marlène Dietrich – ‘Lili Marlene‘)
Peter
Boekencast
Genre: roman
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401623711
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 480
Verschijningsdatum: februari 2025
Hartelijke dank aan Xander uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Persoonlijke songtekst:
‘Deine Schritte kennt sie, deinen schönen Gang
Alle Abend brennt sie, doch mich vergaß sie lang
Und sollte mir ein Leid gescheh’n
Wer wird bei der Laterne stehen’
(Marlène Dietrich – ‘Lili Marlene‘)
Peter
Boekencast