'Hot potatoes'

‘Puur aardappel’ – Poppy Cooks

Het vrolijke hoofd van Poppy O’Toole kom je in dit boek regelmatig tegen. Een jonge blondine met een vrolijk hoofd siert de achterzijde van dit boek en menig pagina. Ze heeft vele namen: Poppy Cooks, de Potato-Queen, De hogepriesteres van de aardappel of gewoon Poppy O’Toole.

Poppy is tv-presentatrice, auteur, kok, zelfbenoemde aardappelkoningin en internetsensatie. Ze werkte meer dan tien jaar in sterrenrestaurants. Ze is jurylid in allerlei kookwedstrijden en heeft 1 miljoen volgers op Instagram (@poppy_cooks) en meer dan 4,3 miljoen volgers op TikTok (@poppycooks). Puur aardappel (The potato book) is haar vierde kookboek dat is verschenen. De vertaling van Kim Steenbergen is goed en zorgvuldig. Dat is extra fijn als het gaat om vertalingen van receptenboeken. Het letterlijk vertalen van bij ons niet gebruikte inhoudsmaten of benamingen is gelukkig niet gebeurd. Chapeau!

Het boek zelf werd aan een eerste indruk onderworpen en verdiende hiermee louter complimentjes. Een mooi uitgevoerd gebonden boek, hardcover en met een omslag van een mooi gepresenteerd aardappelgerecht in aardbeien en frambozenkleuren die direct de indruk wekken dat dit boek een feest gaat zijn. Geen sombere kleuren als bij Vincent van Gogh zijn wereldberoemde schilderij De aardappeleters, maar fris en sprankelend als een culinair pretpark. Op de achterzijde van het boek staan een zevental foto’s van recepten die je in dit boek mag verwachten. Ook dit is kleurrijk en zinnenprikkelend voor iedere smulpaap.

Wanneer je het boek openslaat, ben je verkocht. Een inhoudsopgave met negen subcategorieën, een korte introductie door de auteur, een efficiënt werkend register en een dankwoord. Ik hoop dat de recepten net zo eenvoudig zijn. Alle 101 sensationele en spectaculaire recepten worden visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De gemene deler in alle recepten zijn aardappels. De verscheidenheid in resultaten is oneindig groot. Gestampt, gebakken, gefrituurd, gekookt, gevuld, gegratineerd, uit de oven, uit de bouillon, uit een pannetje. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hierin. Al eens van aardappeltaart gehoord?! Het ziet er echt uit als een vijf-lagen-bruidstaart. Ongelofelijk.

Er staat bovenaan ieder recept, er zijn er meer dan 100, duidelijk vermeld voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn conform verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Alle ingrediënten staan links op de pagina, naast de beschreven uitleg. Helaas staat bij het recept geen icoontje waardoor je niet in 1 oogopslag kunt afleiden of het recept vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of zuivelvrij is. Dat is een gemis voor mensen met een culinaire afkeur, allergie of voorkeur.

De beschrijvingen zijn volgens een goedwerkende stappen-methodiek waardoor je de voorbereiding en bereiding in de juiste volgorde doet.
Soms mis je extra uitleg waardoor er een beroep wordt gedaan op eigen invulling. Dat is jammer. De fondant-aardappelen moesten garen in de bouillon, maar het is onduidelijk tot welk niveau dit moet. Het spekjasje zet je vast met een takje rozemarijn. Hoe dit moet is onduidelijk. Omdat je tijdens de bereiding de aardappel moet omdraaien is het onmogelijk het takje zo vast te zetten als op de begeleidende foto is weergegeven. Het takje op de foto is pas geplaatst nadat de fondant-aardappel klaar is. Dat klopt niet met ons verbrande takje dat al voor de bereiding is aangebracht. Dat zijn de enige minpuntjes. Wat overheerst is het ultiem ruime en bovenal verrukkelijke aanbod aan recepten.

Wij eten slechts een keer in de week gekookte aardappels. Met dit boek neemt de totale consumptie per week toe, omdat we veel meer verschillende ideeën hebben opgedaan hoe wij deze piepers steeds weer op een totaal andere manier kunnen prepareren en serveren. Wij hadden geen idee dat je zoveel met aardappel kunt maken.
Ter illustratie enkele persoonlijke foto’s van de bereide recepten uit deze Puur aardappel. Wij maakten de klassieke hasselback-aardappels en de fondant-aardappels in een spekjasje met rozemarijn. Daar zal het niet bij blijven. Dit boek gaat veelvuldig uit de boekenkast worden gehaald. Om gasten en onszelf te verbazen en te verrassen.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Puur aardappel van Poppy O’Toole is een traktatie voor de doorgewinterde aardappeleter, maar tevens een surpriseparty voor de ‘ik-eet-liever-noodles-rijst-of-pasta-eter’. Zo at je nog nooit aardappels. Wat een enorme verscheidenheid aan aardappel-anders gerechten. Eenvoudig en ingewikkeld, van klaar in een minuut tot de 15-uur aardappels, en alles daar tussenin.

Persoonlijke songtekst:
‘La la la la la la Potatoes,
Boiled, French fried, any old way that you wanna decide.
Hot potatoes, yeh,
I want your lovin’ every single day.
I said I don’t need your fancy cooking,
I like the simple things in life,
Just give me those plain hot potatoes
And I’ll be well satisfied,
They’ll satisfy my appetite’.
(The Kinks – ‘Hot potatoes’)

Peter
Boekencast

Genre: kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433305
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: februari 2025

Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel